Bel mij

Akoestiek verbetering bij een concertpianiste

Incatro kreeg een uitnodiging van concertpianiste Daria van den Bercken om haar te helpen met het verbeteren van de akoestiek in haar oefenruimte in hartje Amsterdam. Een mooi 18e eeuws grachtenpand met oefenruimte waar een prachtige concertvleugel staat.

Daria oefent hier enkele uren per dag en hecht grote waarde aan een mooie klank en projectie van haar instrument. Ze stoorde zich aan een lange laagfrequent galm in de ruimte en het geluid dat via de wanden 'terugkwam' waardoor de vleugel snel te luid werd en de doorzichtigheid in tijd en registers snel verdween.

Een mooie uitdaging voor akoestisch adviseur Frits de Groot van Incatro. Met hulp van enkele demopanelen werd het effect 'live' ervaren door panelen tegen wand en in de ruimte te plaatsen en te schuiven terwijl Daria piano speelde. De oplossing werd gevonden door het plaatsen van 5 stuks ARTpanels op de tegenoverliggende wanden en een verrijdbaar ARTscreen vlak naast de piano om het geluid vanuit de piano te kunnen sturen en de bijdrage van de ruimte te kunnen variëren.

Reactie van Daria…
Vorig jaar heb ik een prachtige nieuwe vleugel aan kunnen schaffen, die mij de komende jaren moet gaan helpen bij mijn werk als musicus. Maar toen ik hem neerzette in mijn studieruimte kon ik moeilijk horen hoe mooi de vleugel wel niet was door de galm die ontstond bij het spelen. Sterker nog, ik had bijna behoefte aan oordopjes omdat ik na een paar uur spelen best moe werd van het geluid.
Incatro kwam met een geweldige, op maat gemaakte oplossing. Met liefde voor het vak, en met een zorgvuldige uitleg heeft Frits mij bij de demonstratie verteld wat Incatro kon veranderen. Ik ben verschrikkelijk blij met de panelen: de pracht van de pianoklank blijft volledig behouden en komt weer naar boven tijdens het spelen, zonder dat het óf te hard wordt óf "gesmoord" wordt.

Over Daria van den Bercken:

Daria van den Bercken is een Nederlandse pianiste van half-Russische afkomst. Zij werd in 2012 bij het grote publiek bekend met haar project Handel At The Piano, waarbij zij de zelden gespeelde muziek van Georg Friedrich Händel speelt en propageert met opvallende acties, zoals huisconcerten in Amsterdam en een concert in São Paulo in de zomer van 2012, waarbij zij met haar concertvleugel aan een hijskraan hing. In 2012 kreeg zij hiervoor de Amsterdamprijs uitgereikt.
Sinds het winnen van de Debuut Publieksprijs in 2006 speelde Daria in alle belangrijke zalen van Nederland, en met orkesten zoals het Rotterdam Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Gelders Orkest. De komende seizoenen zal zij onder meer debuteren bij Het Los Angeles Chamber Orchestra en de Seoul Philharmonic Orchestra.
Momenteel bereidt Daria een project voor rondom de pianowerken van Mozart. Zij is een recording artist voor Sony Classical.
Daria houdt ook veel van spelen in kamermuziekbezetting en geeft regelmatig concerten met zangeres Karin Strobos en fluitiste Felicia van den End.

Voor meer informatie zie www.dariavandenbercken.com