Incatro akoestiek sorama4

Sorama Eindhoven “make the world sound right”

Akoestiek verbeteren in een kantoorpand

Akoestiek in kantoorpand

Om het beste geluid binnen het pand te verkrijgen heeft Sorama de hulp van Incatro ingeschakeld. Een uitdagende opdracht want de moderne architectuur brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

Gelukkig is Sorama fabrikant van een zogenaamde ‘geluidscamera’ en kon Incatro deze goed gebruiken bij de opdracht.

Opdrachtgever
Sorama
Locatie
Eindhoven
Ruimte
Kantooromgeving

“make the world sound right” Sorama Eindhoven ziet het als hun missie om de wereld te voorzien van goed geluid, en het maatschappelijk probleem van geluidsvervuiling op te lossen.

Sorama zet de geluidscamera’s in als hulpmiddel voor bedrijven in die hun producten stiller willen maken. DAF bijvoorbeeld gebruikt de camera bij de ontwikkeling van vrachtwagenmotoren. Op een beeldscherm wordt zichtbaar waar (ongewenst) geluid door wordt veroorzaakt. Incatro zelf is ook in het bezit van een geluidscamera van Sorama en gebruikt deze om haar akoestische producten te testen, te verbeteren en nieuwe producten te ontwikkelen. Tevens kan de camera gebruikt worden om geluidsreflecties op locatie in beeld te brengen.

Het bedrijf is gevestigd in een hippe, moderne wijk in een dynamisch ontwikkelgebied van Eindhoven. Het uithangbord voor design en innovatie.

Incatro akoestiek sorama6

De uitdaging bij Sorama

Zoals hierboven aangegeven brengt moderne architectuur de nodige uitdagingen met zich mee als het gaat om akoestiek. Er wordt vaak veel gebruik gemaakt van beton en glas. Dit soort materialen zorgen ervoor dat het lastig of soms zelfs onmogelijk is om akoestische producten op te hangen of neer te zetten. Al helemaal wanneer je het gebouw gebruikt als kantoor. Vaak ontstaan er dan open kantoortuinen. Deze hebben weer hun eigen akoestische problemen.

Geluid ‘zien’

Bij de werkzaamheden bij Sorama was het van belang om erachter te komen waar het geluid vandaan kwam en waar het vervolgens naar toe gaat. Deze vaak ongewenste geluidsreflecties kan men met de geluidscamera perfect in beeld brengen en op die plekken absorberen door er akoestisch absorberende producten te plaatsen.

,,Wij kunnen met onze camera’s snel inzichtelijk maken wat er speelt”, stelt Sorama. ,,We zien hoe geluid ontstaat. Welk pad geluid volgt door trillingen die worden doorgegeven. Dat leidt sneller tot een oplossing.”

Het inzichtelijk maken van deze geluidsgolven is gedaan met de zogenaamde ‘geluidscamera’, een product van Sorama zelf. Het analyseren van geluid is namelijk geen eenvoudige klus. Met behulp van een microfoon is het mogelijk om de geluidsdruk te meten. Dit geeft informatie over de informatie van een specifieke locatie, niet over het geluid in de ruimte zelf. De geluidscamera maakt mogelijk om wél het gehele geluidsveld van een ruimte zichtbaar te maken. Daarbij helpt het bij het opmeten en zien welk product en welke samenstelling van producten het meest geschikt is om de akoestiek te verbeteren.

Incatro akoestiek sorama7

Het resultaat

Om de akoestiek in de kantoortuinen van Sorama te verbeteren, hebben wij gebruik gemaakt van diverse producten uit ons assortiment:

  • ARTwall: naadloze akoestische wandpaneel van 400 cm breed x 120 cm hoog geplaatst in de meeting room om geluidsreflecties te absorberen;
  • ARTbreeze: als akoestische en optische scheidingswand geplaatst tussen entree en de open kantoortuin;
  • ARTpanel: op diverse locaties aan de wand, ook om galm en reflecties te absorberen en zo een comfortabele werkomgeving te creëren;
  • ARTbase: akoestische zuil daar waar geen wandpanelen opgehangen kunnen worden door aanwezigheid van glazen wanden of deuren;
  • Soundleaves: Akoestisch designelement welke, in klein formaat, op bureaus geplaatst kunnen worden of in een grotere uitvoering, tussen werkplekken geplaatst kunnen worden;
  • ARTscreens: traditionele dubbelzijdige scheidingswanden die tussen of naast bureaus geplaatst worden.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Terug naar referenties
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★