Incatro onderwijs 40
Voor een betere ontwikkeling en prestaties

Akoestiek in het onderwijs en kinderopvang

Oplossingen onderwijs incatro 11

Akoestiek verbeteren op school en het kinderdagverblijf

Een goed pedagogisch klimaat is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van jongeren op school of in de kinderopvang.

Factoren zoals het juiste gedrag van geluid en een goede akoestiek in de ruimte kunnen de leeromgeving verbeteren, waardoor er meer rust komt in een ruimte.

Dit stimuleert het groeiproces van kinderen en leerlingen op een positieve manier.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Voordelen van de juiste akoestiek op school en kinderdagverblijf

Een goede akoestiek in scholen en kinderdagverblijven brengt veel voordelen met zich mee, zoals:

 • Betere ontwikkeling van het kind
 • Betere schoolprestaties
 • Gezondere leeromgeving
 • Betere concentratie
 • Minder vermoeidheid en stress
 • Minder stemproblemen bij leraren en pedagogisch medewerkers
 • Minder ziekteverzuim onder pedagogisch en onderwijzend personeel
IMG 2354

Maatwerk voor de kinderopvang en het onderwijs

Bij het bepalen van de beste akoestische oplossing voor uw situatie houden we altijd rekening met een aantal belangrijke zaken, zoals de ruimte waar de problemen zich voordoen, de oorzaken van het geluidsprobleem en de wetten en regels die wellicht van toepassing zijn.

Deze factoren bekijken we graag samen met u

1. In welke ruimte(s) zijn er akoestische problemen?
De ruimtes waar in het onderwijs en kinderopvang akoestische problemen het meest voorkomen zijn het klaslokaal, de kantine of aula, de gymzaal en de groepsruimtes bij het kinderdagverblijf of de BSO.

2. Wat zijn de oorzaken van de akoestische problemen?
Bij Incatro voeren we altijd eerst een akoestiekmeting op locatie uit voordat we u een oplossing voor uw school of kinderdagopvang adviseren.
Hierbij houden we in ons achterhoofd dat de akoestische implementaties moeten passen bij het interieur, geen ruimte beperkingen creëren, tegen een stootje kunnen en voldoen aan de hygiëneregels binnen de organisatie. De producten van Incatro zijn daarnaast op maat gemaakt en kunnen op een creatieve en unieke manier verwerkt worden in uw ruimte.

3. Welke wetten en regels met betrekking tot geluid en akoestiek gelden voor onderwijs en kinderopvang?

Kinderopvang
Er zijn geen specifieke wetten en regels m.b.t. het akoestisch klimaat in een kinderdagverblijf of BSO. De regels voor het geluid in de kinderopvang gaan over wat een kinderdagopvang betekent voor de omgeving en welke invloed de omgeving heeft op de mensen in deze locaties. Ruimte akoestiek wordt dus niet specifiek benoemd binnen de inrichtingsregels van deze sector. Binnen het kader van de Arbo wetgeving geldt natuurlijk wel het creëren van een aangename werkomgeving voor pedagogisch medewerkers en de kinderen.

Onderwijs
Voor het onderwijs is het PVE Frissen Scholen opgesteld. Hierin staan eisen vastgesteld ten aanzien van 5 belangrijke thema’s. Met betrekking tot ruimteakoestiek, bij het onderdeel geluid, wordt aangegeven welke nagalmtijd acceptabel is. Bij een gemiddelde nagalmtijd in het ingerichte leslokaal van maximaal 0,8 seconden wordt de ruimteakoestiek in het betreffende lokaal als voldoende gekwalificeerd. Voor een uitmuntende kwalificatie zou de nagalmtijd in het ingerichte klaslokaal maximaal 0,4 seconden mogen zijn.

Gymzalen en sporthallen
Voor gymzalen en sporthallen zijn normen opgesteld door NOC-NSF (ISA-US1-BS1; “Nagalmtijden en achtergrondgeluidniveau” van juni 2005. In deze norm zijn, afhankelijk van het type zaal en de afmetingen van de zaal, maximaal toegestane nagalmtijden gegeven.

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Incatro onderwijs 9

De meest geadviseerde akoestische oplossingen voor het onderwijs en de kinderopvang

Onze klanten binnen de onderwijs- en kinderopvangsector kozen voor:

Meer info over onze akoestische producten
Incatro onderwijs 7

Project uitgelicht; Universiteit Twente

Incatro heeft met haar meer dan 25 jaar ervaring al vele akoestiek-verbeterprojecten in het onderwijs en kinderopvang mogen doen. Zo ook bij Universiteit Twente.

Bij twee collegezalen in gebouw "De Spiegel" waren te veel geluidsreflecties aanwezig waardoor sprekers amper verstaanbaar waren en studenten hierdoor erg veel moeite moesten doen om de hoorcolleges ongestoord en geconcentreerd te kunnen volgen.

Incatro heeft een combinatie van verschillende akoestische oplossingen geplaatst waardoor de nagalmtijd weer teruggebracht werd naar aangename tijden.

Lees meer over dit project
E73cde58 27e9 47ce a5c3 d9630277b9ee

Waarom kiezen voor Incatro?

U kunt rekenen op de 7 zekerheden van Incatro:

 • Ervaren en betrouwbare partner in akoestiek
 • Kwalitatief hoogwaardig product met een strak design
 • Hoogste arbsorptiewaardes in de markt
 • Maatwerk met eigen persoonlijke uitstraling
 • Volledige begeleiding door onze akoestiek experts
 • Productie en montage onze eigen ervaren vakmensen
 • 100% tevredenheidsgarantie na professionele galmmeting

Onze vele klanten in het onderwijs en de kinderopvang bevestigen het; Incatro is dé specialist in akoestische oplossingen voor de pedagogische sector.

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met één van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★