Incatro Universiteit Twente Spiegel collegezalen AR Twall AR Tpanel 7

Universiteit Twente in Enschede

Akoestiek verbeteren in het onderwijs

Akoestiek in een leeromgeving

Kennisoverdracht is key in een leeromgeving, zoals de Universiteit Twente. Als de akoestiek in de ruimtes waar de lessen of colleges worden gegeven niet optimaal is, zorgt dit voor vermoeidheid, irritatie en stress bij zowel academici als studenten. Op de lange termijn zou dit zelfs tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.

Incatro heeft voor een aantal ruimtes in verschillende gebouwen op deze campus de akoestiek verbeterd zodat deze past bij een onderwijsomgeving.

Opdrachtgever
Universiteit Twente
Locatie
Enschede
Ruimte
Collegezalen, klaslokalen, vergaderruimtes en de multifunctionele ontmoetingsruimte

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met één van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Incatro Universiteit Twente plattegrond

Kleine stad in het oosten

De Universiteit Twente is een internationale universiteit in het oosten van Nederland. Op deze Universiteit worden ongeveer 13.000 studenten onderwezen in technische en sociale wetenschappen met behulp van ongeveer 3.800 academici en ondersteunende staf.

De campus van de Universiteit Twente ligt in Enschede en is eigenlijk een kleine stad met faciliteiten om te leren, werken en wonen.

Incatro Universiteit Twente Spiegel collegezalen AR Twall AR Tpanel 8

Spraakverstaanbaarheid

In een leeromgeving gaat het om de overdracht van kennis. Dit gebeurt tijdens een les of college die plaatsvinden in kleinere klaslokalen, in vergaderruimtes en in grote collegezalen.

Om ervoor te zorgen dat de boodschap goed overkomt zijn niet alleen de inhoud en degene die het overbrengt belangrijk. Ook de akoestiek van de ruimte waar het college wordt gegeven is belangrijk.

Als het geluid zich niet optimaal gedraagt, en er bijvoorbeeld galm en hinderlijke geluidsreflecties ontstaan, dan moet de spreker veel moeite doen om zich verstaanbaar te maken met gevolg stemproblemen. Maar ook de ontvanger van de boodschap moet extra moeite doen om de spreker te kunnen verstaan. Ook hier kan dit leiden tot vermoeidheid, irritatie en stress. En gezondheidsproblemen op de langere termijn.

Universiteit Twente onderschrijft het belang van een goede akoestiek en heeft daarom Incatro ingeschakeld voor de verbetering van de akoestiek in een aantal ruimtes verdeeld over de campus.

Incatro Universiteit Twente Spiegel collegezalen AR Twall AR Tpanel 2

Collegezalen in gebouw “de Spiegel”

Spiegelzaal 1 en 2 zijn 2 middelgrote collegezalen voor iets meer dan 100 personen.

Om ervoor te zorgen dat in zo’n grote ruimte de spreker goed verstaanbaar is was extra absorptie nodig. In de vorm van ARTwalls en ARTpanels.

Uiteindelijk drongen we in collegezaal 1 de nagalm terug naar 1,09 seconden en in collegezaal 2 naar 1 seconde. De laatstgenoemde zaal absorbeert het geluid beter doordat de stoelen met stof bekleed zijn.

Incatro Universiteit Twente Bastille Atrium AR Twall 7

Het Atrium in gebouw “Bastille”

Het Atrium in gebouw “Bastille” is een multifunctionele ruimte waar diverse activiteiten zoals workshops en feesten plaatsvinden. Het nadeel van deze grote open ruimte was dat geluid alle kans kreeg om te reflecteren.

Tijdens onze akoestiek meting werd een nagalmtijd van 2,6 seconden gemeten. Hierdoor waren sprekers slecht te verstaan en was een verblijf in de ruimte absoluut niet aangenaam.

Met het plaatsen van 124 vierkante meter aan ARTwall, één van onze akoestische wandoplossingen, brachten we de nagalmtijd terug naar 1,6 seconden.

Incatro Universiteit Twente Carre vergaderzaal AR Twall AR Tpanel 1

De vergaderzaal in gebouw “Carré”.

In de grote vergaderzaal in gebouw Carré waren sprekers nauwelijks te verstaan door een vermoeiende galm. We plaatsten 40 vierkante meter aan ARTwall om de nagalmtijd naar een acceptabel niveau terug te brengen.

Hier hebben we een ARTwall van 562 x 290 cm in de vide aangebracht. Daarnaast plaatsten we nog een andere akoestische wandbespanning tegen een holle wand van 18 meter lengte. De stroken met een afmeting van respectievelijk 1870 x 107 cm en 1870 x 53 cm werden bevestigd in 2 delen met 10 cm tussenruimte voor een lichtlijn.

Daarnaast werden 7 stuks ARTpanels van ca. 100 x 200 cm voorzien van fotoprint opgehangen aan de muur er tegenover.

Incatro Universiteit Twente vergaderzaal AR Twall 1

Akoestiek oplossingen voor elke ruimte

Ook op verschillende kantoren en kleinere vergaderzalen op de campus hebben we meerdere akoestische oplossingen geplaatst, zoals onze ARTpanels, ARTwalls en ARTdeskscreens.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Terug naar referenties
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★