Akoestiek maatregelen bij Universiteit Twente

In de twee collegezalen in het gebouw “De Spiegel” plaatsten we meerdere absorberende maatregelen, waaronder ARTpanels en ARTwalls, om de akoestiek te verbeteren.

U heeft er zelf ongetwijfeld wekelijks mee te maken (gehad) gedurende uw studie: hoorcolleges in enorme collegezalen, waar pak-en-beet 200 studenten in pasten. Als het hoorcollege niet interessant genoeg was, kon u ongestoord even uw ogen sluiten of zachtjes kletsen met de buurman. Maar als het onderwerp wél aansprak, was het wel zo prettig om het ongestoord te kunnen volgen. Stelt u eens voor hoe het is als zo’n collegezaal galmt, waardoor u de spreker nauwelijks kunt verstaan… Wij pakten dergelijke problemen aan bij Universiteit Twente.

Voor we gaan binnen kijken bij de UT, leggen we uit wat galm is en waardoor het ontstaat.

Als geluid herhaaldelijk weerkaatst in een ingewikkeld patroon tegen wanden en objecten, ontstaat er galm. De grootte van de ruimte en het materiaal waarvan de muren en plafond zijn gemaakt, zijn belangrijke factoren. Hoe groter de ruimte, hoe meer galm en hout absorbeert geluid bijvoorbeeld beter dan beton…

Wanneer spreken we van ‘een goede galm’? Om de spraakverstaanbaarheid in grote ruimtes, zoals collegezalen, optimaal te houden, moet de nagalmtijd niet langer zijn dan 1 seconde. De nagalmtijd is de tijd dat er nog geluid te horen is, als de spreker al is gestopt met praten.

Universiteit Twente: de problemen en de oplossingen

Voor Universiteit Twente verbeterden we meerdere ruimtes op akoestisch niveau. Zo optimaliseerden we de collegezalen voor de spraakverstaanbaarheid van een spreker voor een groep en voor discussies binnen een groep, zodat deze goed te volgen zijn

Incatro artpanel ut twente2

Gebouw “De Spiegel”

In de twee collegezalen in het gebouw “De Spiegel” plaatsten we meerdere absorberende maatregelen, waaronder ARTpanels en ARTwalls, om de akoestiek te verbeteren. Uiteindelijk drongen we in collegezaal 1 de nagalm terug naar 1,09 seconden en in collegezaal 2 naar 1 seconde. De laatstgenoemde zaal absorbeert het geluid beter doordat de stoelen met stof bekleed zijn.

Het atrium “Bastille” en een VIP vergaderzaal

Het atrium “Bastille” is een multifunctionele ruimte activiteiten als workshops en feesten. Het nadeel van deze ruimte? Een nagalmtijd van 2,6 seconden waardoor de sprekers slecht te verstaan waren. We brachten de nagalmtijd terug naar 1,6 seconden met het plaatsen van 124 vierkante meter aan akoestische wandbespanning.

Sprekers waren in de grote vergaderzaal van de universiteit nauwelijks te verstaan door een vermoeiende galm. We plaatsten 40 vierkante meter aan ARTwall om de nagalmtijd naar een acceptabel niveau terug te brengen.

Toegepaste producten: ARTwall (vide) 562 x 290 cm, ARTwall: 1870 x 107 cm en een strook van 1870 x 53 cm
Bevestigd tegen een holle wand van 18 meter lengte in 2 delen met 10 cm tussenruimte waar een lichtlijn in komt.
ARTpanels: 7 stuks van ca. 100 x 200 cm voorzien van fotoprint

Incatro akoestiek artwall57 ut twente3
— Het atrium “Bastille” | Multifunctionele ruimte

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Vraag hier een akoestisch advies op maat aan

Producten gebruikt in dit project

Terug naar referenties
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★