Incatro Room Acoustic akoestiek meting en advies

Akoestische meting en advies

Elke ruimte is anders, heeft een eigen functie, eigen invulling en dus ook een eigen akoestiek. Wanneer de akoestiek in de ruimte niet optimaal is, veroorzaakt dit galm en hinderlijke geluidsreflecties. En dit zullen de mensen in de ruimte als zeer storend ervaren. Om te komen tot een goed akoestisch advies moet er eerst een gedegen akoestisch onderzoek plaatsvinden. U wilt toch ook de oplossing die past bij úw probleem?!

Akoestiek verbeteren in 3 stappen

Tijdens dit akoestisch onderzoek doorlopen we 3 fases:

  1. Eerste inventarisatie
  2. Akoestische geluidsmeting op locatie
  3. Advies en oplossing

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Incatro homepage oplossing voor elke ruimte 2
— Een goede akoestiekmeting geeft de beste oplossing

1. Eerste inventarisatie

Belangrijk is om te onderzoeken welke problemen met geluid u ervaart. Is er te veel galm? Hebben anderen last van uw (telefoon)gesprekken? Kunt u elkaar niet verstaan? Dit kan allemaal te maken hebben met akoestiek.

Daarnaast vragen onze experts u naar de kenmerken van de ruimte. Om welke ruimte gaat het? Een kantoorruimte heeft een heel andere akoestiek nodig dan bijvoorbeeld een kerk of concertzaal. Hoe is de ruimte ingericht en aangekleed? Wat ligt er op de vloer? Is er veel glas? Hoe zijn het plafond en de muren afgewerkt?

Als laatste vragen we ook naar de grootte van de ruimte (lengte, breedte en hoogte). Dit alles heeft een grote invloed op de akoestiek van een ruimte.

Vervolgens maken we een afspraak voor een geluidsmeting bij u op locatie.

Akoestiekmeting 1

2. Akoestische meting

De akoestiek meting maakt inzichtelijk hoe het geluid zich gedraagt in de ruimte. Zo kan het probleem van de slechte akoestiek achterhaald worden.

Waar in de ene ruimte de lage tonen het probleem kunnen vormen, ontstaan in de andere ruimte juist de problemen op spraakniveau. Daarom wordt er een aantal metingen uitgevoerd op verschillende plekken en hoogten in de ruimte.

Voor de akoestische meting maken we gebruik van verschillende meetmethoden en apparatuur. De keuze voor soort geluidsmeting is afhankelijk van het probleem en de wensen.

Eenvoudige geluidsmeting

Wanneer het gaat het om een woonkamer of keuken of een kleinere of middelgrote bedrijfsruimte, dan is een eenvoudige akoestische meting meestal voldoende. Onze experts gebruiken dan een alarmpistool om de nagalmtijd te berekenen. De waarden van de gemeten galmtijd worden vergeleken met de vastgestelde normen en richtlijnen.

Via een formule kunnen onze experts dan het benodigd aantal vierkante meters berekenen om de galm te reduceren.

Complexe akoestiekmeting

Soms is een eenvoudige geluidsmeting niet voldoende. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerken, theaters, concertzalen, vergader- en conferentiezalen, een geluidsstudio. Maar ook kantoortuinen, grote werkplaatsen, de centrale hal van uw bedrijf. Hier gelden namelijk andere richtlijnen en referentiewaarden en is een meer complexe akoestische meting noodzakelijk.

Deze complexere akoestische metingen doen wij in samenwerking met onze professionele partners. U krijgt dan ook een uitvoerig meetrapport dat u wellicht ook (intern) nodig heeft om de juiste investering te kunnen verantwoorden.

Incatro Room Acoustics 3 D simulatie 1 1

3D akoestiek simulatie

Een bijzonder voorbeeld van een meer complexe akoestische meting is de 3D akoestiek simulatie. De 3D akoestiek simulatie geeft de mogelijkheid om in een kunstmatig gecreëerde omgeving te bekijken wat er gebeurt met de akoestiek. Hierbij wordt rekening gehouden met de afmetingen van de ruimte, de vormen, bouw-akoestische elementen, de inrichting en de functie van de ruimte. Meer hierover kunt u lezen in ons blog 3D akoestiek simulatie; de beste akoestiek meting?

Afbeelding; Schall und Raum

3. Advies en oplossing

De resultaten van de akoestische meting worden voor u samengevat in een officieel meetrapport. Aan de hand van deze resultaten bepalen we het aantal vierkante meters aan akoestische oplossing dat u nodig heeft om de akoestiek te verbeteren. Deze akoestische oplossing kan bestaan uit verschillende akoestische producten. Dit bekijken we samen met u. Al onze akoestische producten worden op maat en naar uw smaak ontwikkeld, zodat ze niet alleen de akoestiek verbeteren maar ook helemaal opgaan in het interieur van de betreffende ruimte.

Tijdens de meetafspraak hebben onze experts ook foto’s gemaakt van de ruimte. Deze foto’s gebruiken we om de verschillende opties in beeldimpressies op schaal aan u te kunnen presenteren. Dit alles wordt voor u verwerkt in een prijsofferte waarin natuurlijk ook de montage is inbegrepen.

Zodra u akkoord gaat met de offerte en keuzes heeft gemaakt uit de verschillende stoffen en prints, gaan onze monteurs in onze werkplaats aan de slag met de (voor)montage. Zij houden hierbij ook rekening met uitsparingen in de akoestische panelen voor verlichting, wandcontactdozen en andere elementen.

Vervolgens worden de akoestische producten bij u op locatie afgemonteerd op een moment dat u dat het beste uitkomt. Ze gaan hierbij professioneel en secuur te werk, zonder dat u er last van heeft. In een mum van tijd zijn de akoestische panelen gemonteerd en merkt u meteen het verschil.

Incatro Room Acoustics AR Twall 2
— Mooie ARTwall, passend bij het interieur

Gratis akoestiek meting

Voor een akoestisch onderzoek op locatie maakt u gebruik van onze kennis en ervaring op het gebied van akoestiek en geluid. Daar zitten kosten aan verbonden. Deze verschillen per soort meting. Maar… veelal worden deze kosten verrekend bij opdracht. Bovendien geeft de akoestische meting u de zekerheid dat u niet meer aanschaft dan noodzakelijk is en uw probleem ook écht wordt opgelost!

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★