Incatro villa maria steppingstones2

Stepping Stones Zorgvilla Maria in Tilburg

Akoestiek verbeteren in de ontmoetingsruimte

Kerkgebouw met nieuwe functie

Villa Maria, gevestigd in de voormalige Mariakerk te Tilburg, is een zorgvilla voor ouderen met dementie en biedt een fijne, waardige en liefdevolle plek om te wonen.

Het kerkgebouw met pastorie is compleet gerenoveerd. Nu herbergt het 32 appartementen. Daarnaast zijn er tal van gezamenlijke ruimtes met verschillende zitjes. Het grote open (en meters hoge) middenschip van de kerk vormt het hart van de villa.

Opdrachtgever
Stepping Stones Zorgvilla Maria
Locatie
Tilburg
Aantal m2
242 m2 absorptie toegevoegd
Ruimte
Gezamenlijke ruimte
Geleverde producten
ARTpanel ARTwall ARTscreen INCAfelt

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met één van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Van kerkakoestiek naar woonakoestiek

Zoals in kerken gebruikelijk ervaart men een ‘kerkakoestiek’. Erg mooi tijdens muziekconcerten maar bij andere activiteiten ervaart men vaak te veel galm.

Na al eerder de akoestiek verbeterd te hebben bij Stepping Stones Villa Casimir in Roermond werd Incatro ingeschakeld om de kerkakoestiek iets te temperen en naar een comfortabel ‘woonniveau’ te brengen.

Vereiste was dat de akoestische maatregelen de esthetiek van de ruimte niet negatief zouden gaan beïnvloeden.

Incatro villa maria steppingstones18

Weinig geluiddempende materialen

Stepping Stones heeft akoestisch advies gevraagd voor 2 specifieke ruimtes: het middenschip van het kerkgebouw en een grote kantoorruimte.

De grote zaal in het middenschip van het kerkgebouw wordt gebruikt als algemene woon- en recreatieruimte. De muren en vloeren zijn afgewerkt met harde materialen. Verspreid over de ruimte staan gezellige zitjes met gestoffeerde meubels. Er hangen geen gordijnen aan de ramen. Dit zorgt voor veel reflecterend geluid en galm.

De grote kantoorruimte heeft een uitzonderlijke hoogte van 8 meter en een prachtig mozaïek aan de muur. In de ruimte staan een aantal bureaus, een vergadertafel en een kopieermachine. Veel verschillende functies in 1 ruimte.

Incatro villa maria steppingstones15

Te veel galm en geluidsreflecties

In de grote zaal is een gemiddelde nagalmtijd gemeten die bijna 3,5 keer hoger ligt dan de norm die geldt voor een normale “standaard” woonruimte. Begrijpelijk dat bewoners en medewerkers hier hinder ondervinden van te veel galm en hinderlijke geluidsreflecties. Men kan elkaar slechter verstaan, raakt overprikkeld en kan klachten zoals hoofdpijn ervaren wanneer men te lang in het middenschip van het gebouw verblijft.

In de kantoorruimte werd een gemiddelde nagalmtijd gemeten die bijna 2,5 keer hoger lag dan de norm voor een normale kantoorruimte. Ook hier zijn klachten over verstaanbaarheid en hinderlijke geluiden verklaarbaar.

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Incatro villa maria steppingstones4

Akoestisch advies op maat

Om de hoeveelheid (gewenste) oppervlakte aan geluidsabsorptie te berekenen gebruiken wij de formule van Sabine. In verband met de hoogte van de ruimte in de grote zaal en de zeer lange galmtijd zou de nieuwe oppervlakte aan geluidsabsorptie 519,37 m2 zijn. Dit was in deze situatie niet haalbaar en wenselijk.

Daarom hebben we gekeken hoe we door het plaatsen van akoestische wanden op strategische plaatsen toch een aanzienlijke verbetering kunnen bewerkstelligen. Ons advies is uitgekomen op het toevoegen van 220 m2 extra geluidsabsorberende oppervlakte om zo de nagalmtijden te halveren. Deze halvering zal een groot verschil opleveren in de beleving van de bewoners en medewerkers.

Voor de kantoorruimte hebben we geadviseerd om 22 m2 extra geluidsabsorberende oppervlakte toe te voegen om zodoende ook daar de nagalmtijden te halveren.

Incatro villa maria steppingstones8

Akoestische oplossingen van Incatro

De toegepaste akoestische oplossingen moesten qua uitstraling passen bij het interieur en het gebouw moest intact gelaten worden. Dat was een uitdrukkelijke voorwaarde van Stepping Stones.

  • In de grote zaal en op kantoor hebben we op meerdere plaatsen onze ARTwall, uit onze collectie akoestische wandoplossingen, toegepast. De afmetingen van deze complete akoestische wand kunnen (vrijwel) ongelimiteerd zijn. Daarnaast kan bij deze akoestische wandbespanning moeiteloos rekening worden gehouden met uitsparingen voor deur en ramen en voor het doorvoeren van wandcontactdozen, verlichting en andere items op de muur. Daardoor zijn ze ideaal als oplossing voor een grote ruimte waar veel absorptieoppervlakte aan de muur nodig is.
Incatro villa maria steppingstones7
  • Zowel in de grote zaal als het kantoorruimte zijn ook verschillende ARTpanels toegepast, met een stof in de kleur van de wanden. Zo gaan ze helemaal op in de ruimte.
  • In het kantoor hebben we 2 verrijdbare ARTscreens geplaatst. Deze schermen dienen ter afscheiding van werkplekken en kunnen naar wens verplaatst worden. Ze zijn met een stof naar wens bekleed die past binnen de uitstraling van het kantoor.
  • Onder de bogen van de grote zaal zijn nog een aantal INCAfelt platen geplaatst. Deze randloze lichtgewicht polyesterwol platen zijn een ideale oplossing aan het plafond, daar waar men niet in het plafond wil of mag boren.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Incatro Stepping Stones Willeke van der Vorst

Weloverwogen gekozen voor Incatro

Willeke van der Vorst, openingsmanager bij Korian: “Na het opvragen van verschillende offertes is gekozen voor Incatro vanwege de prijs–kwaliteitverhouding en de esthetisch geboden oplossingen.

Door de panelen te gebruiken zoals voorgesteld is het eigenlijke pand geheel intact gelaten. De akoestische panelen vallen geheel weg tegen de wanden. Incatro is van tevoren ook op locatie komen kijken en meten zodat er een op maat offerte werd uitgebracht. Daarnaast was de geboden tevredenheidsgarantie een stok achter de deur.”

Comfort heeft een klank

“We zijn heel tevreden over het resultaat.” Vertelt Willeke van der Vorst. “Het is en blijft een kerk met een heel hoog koepel plafond. De galm is nog lichtjes aanwezig zoals op voorhand aangegeven door Incatro. Echter is de galm dusdanig minder dat je nu op prettige wijze een gesprek kunt voeren in de kerk en ook een radio aan kunt zetten zonder dat dit storend is.

Kortom: het woongenot is toegenomen en de ruimte is nu echt een aangename verblijfsruimte geworden.”

Terug naar referenties
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★