Thuisbioscoop in het souterrain

Akoestiek verbeteren voor een home cinema in het souterrain

Optimale beleving in beeld en geluid

Vanuit de liefde voor films hadden de bewoners van dit nog te bouwen huis al meteen in gedachten om een mooie thuisbioscoop te creëren in het souterrain.

Voor de apparatuur hebben ze Poulissen Audio & Video Center in Roermond benaderd. Incatro werd ingeschakeld voor het akoestisch ontwerp van de thuisbioscoop.

Opdrachtgever
Particuliere klant
Locatie
Heythuysen
Aantal m2
25,2 m2 absorptie toegevoegd
Ruimte
Thuisbioscoop

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Incatro Fam Thomassen thuisbioscoop AR Twall89 AR Tpanel89 AR Tceiling 5 web

Akoestisch droog

Omdat de ruimte nog gebouwd moest worden kon er natuurlijk vanaf begin af aan meteen rekening gehouden worden met de akoestische inrichting van de ruimte.

Voor een gewone kamer in huis bedraagt de nagalmtijd ongeveer 0,6 seconden. In een home cinema of hifi luisterruimte moet deze lager zijn, rond de 0,4/0,5 seconden. De ruimte moet akoestisch ‘droog’ zijn. Dat betekent dat geluiden zeer kort en gedempt klinken.

Lage bastonen

Naast het terugbrengen van de nagalmtijd is het ook van belang om in het volledige frequentiespectrum te absorberen.

Bij filmgeluiden komen meer en zwaardere bassen voor dan bij bijvoorbeeld klassieke muziek. Deze moet ook geabsorbeerd worden om vervelende reflecties te voorkomen.

Incatro Fam Thomassen thuisbioscoop AR Twall89 AR Tpanel89 AR Tceiling 2 web

Absorptie en diffusie

Het is dus nodig om het gedrag van geluid goed te reguleren. Een optimale combinatie tussen absorptie en diffusie.

Voor het plafond hebben we 2 ARTceiling van 58 mm dik, uit ons assortiment akoestische plafonds, geadviseerd. Daarnaast hebben we voor de zijwanden een aantal akoestische wandpanelen in de vorm van ARTpanels 89mm en ARTwalls 89mm, met zowel absorberende vlakken als diffusoren, geadviseerd. Dit speciale 89mm profiel is uitermate geschikt als breedband absorber met extra basabsorptie.

Mocht dat uiteindelijk niet genoeg zijn geweest om de bastonen voldoende te absorberen, hadden we nog 2 ARTbases erbij kunnen zetten, ook specifiek gemaakt om de lage bastonen te absorberen. Maar dat was uiteindelijk niet nodig.

Bij elkaar zorgt deze combinatie van akoestische oplossingen voor een fantastische cinematische ervaring.

Tevreden klant

De klant geeft zelf aan in een review op onze website: “Incatro heeft een vertrek in de kelder van onze nieuwbouwwoning geschikt gemaakt voor gebruik als thuisbioscoop. Het resultaat is een geweldige plek om een film met Dolby Atmos surround geluid te bekijken of om naar alle details van muziek te luisteren. De akoestiek van de ruimte is gewoon erg fijn. De afwerking van de akoestische panelen is van een zeer hoog niveau.”

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met één van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Terug naar referenties
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★