Hoe herken ik een goed akoestisch product?

Merkt u dat het lastig is om uw bezoek te verstaan wanneer u met veel mensen in uw woonkamer zit? Krijgt u zelfs fysieke klachten omdat de galm te veel overheerst? Dan kan het zijn dat de akoestiek in uw woonkamer niet optimaal is. Dat is vaak te verhelpen met de juiste akoestische oplossing. Maar hoe weet u welk akoestisch product het juiste is in uw situatie?

Tegenwoordig zijn er vele soorten producten op de markt die de akoestiek van een ruimte verbeteren. Denk aan akoestische plafonds, akoestische wandpanelen, akoestisch behang, akoestische verlichting, akoestische schermen en nog veel meer. Maar hoe weet ik of het écht een oplossing is voor galm en ongewenste geluidsreflecties in een ruimte?

In dit blogartikel geven we antwoord op de vraag: ‘Hoe herken ik een goed akoestisch product?’ Tevens geven we u handvatten waar u op kunt letten bij de aanschaf van een akoestisch product en hoe u ervoor zorgt dat u ook echt een oplossing krijgt voor úw probleem.

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan

Wat is akoestiek? Een korte les

Onder akoestiek wordt verstaan de eigenschappen die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. In het kort; hoe klinkt geluid in een ruimte. Dit wordt bepaald door de mate van geluidsabsorptie ten opzichte van geluidsreflectie.

Geluidsabsorptie is het omzetten van geluidsenergie in warmte. Het geluid verdwijnt dan in het materiaal. De geluidsgolven vervormen het materiaal, wat energie kost. Afhankelijk van het soort materiaal wordt een gedeelte van de energie teruggeven in de vorm van weerkaatsend geluid. De energie die niet wordt teruggegeven, wordt in de vorm van warmte opgeslagen in het materiaal. De kwaliteit van akoestisch materiaal wordt bepaald door zijn absorptiewaarde. De waarde geeft aan hoeveel van de geluidsenergie per vierkante meter wordt geabsorbeerd.

De hoeveelheid geluidsabsorptie is een eigenschap van een materiaal en wordt uitgedrukt in de absorptie coëfficiënt. De absorptie coëfficiënt is afhankelijk van de frequentie van het geluid en heeft een waarde tussen 0 (geen absorptie, al het geluid wordt gereflecteerd) en 1 (volledige absorptie, er wordt geen geluid gereflecteerd – open raam). De mate van geluidsabsorptie is afhankelijk van het type materiaal en de dikte van het akoestisch pakket. Daarnaast is ook de dichtheid van het akoestisch pakket van belang.

Incatro Room Acoustics werking geluid
— Incatro - werking van geluid met en zonder akoestisch paneel

Berekening absorptie oppervlakte

Maar hoe weet u nu wat u nodig heeft? Neem een moderne woonkamer met glad gestucte muren en plafonds en een hardhouten vloer. Met een vloeroppervlakte van 38 m2 en een hoogte 2,60 m, komt u uit op een inhoud van 98,8 m3. Bij een akoestisch paneel van bijvoorbeeld 58mm dik zoals onze akoestisch wandpanelen, ARTpanel of ARTwall, of ons akoestisch plafond, ARTceiling, zou u dan ongeveer 10% van het aantal kubieke meters aan absorptie oppervlakte nodig hebben. Dus in dit geval; 9,88 m2. Dat komt neer op een akoestisch paneel met een afmeting van 3,95 x 2,5 meter! Dat is een behoorlijke oppervlakte!

De akoestische oplossing voor úw probleem

Tegenwoordig is er een heel palet aan akoestische producten op de markt. Denk aan een akoestisch plafond, akoestische wandpanelen, akoestische kunstwerken, akoestisch schilderijen, akoestische schermen, akoestische raambekleding, akoestische vloerbedekking, akoestisch behang, akoestische verlichting en waarschijnlijk is dit nog niet alles.
Dus hoe kiest u dan uit al die verschillende akoestische producten van al die verschillende aanbieders?

Belangrijkste criteria bij de keuze van een goede akoestische oplossing zouden moeten zijn:

 • Is het een oplossing voor úw probleem?
  U heeft een probleem met galm en hinderlijke geluidsreflecties. Het akoestisch product (of meerdere producten) moet daadwerkelijk bijdragen aan een betere absorptie van geluid. Dus van een akoestisch behang met een dikte van enkele millimeters moet u heel veel meters plakken om hetzelfde effect te hebben als een akoestisch wandpaneel van 58 mm met een mooie stof of foto. Als dat al haalbaar is… Dus vraag naar meetrapporten van het akoestische product. Dan weet u zeker wat de absorptiewaarde is en of het dus helpt bij de oplossing van uw probleem.
 • Past het binnen de wensen en mogelijkheden van uw interieur.
  Het oog wil ook wat. Om even terug te grijpen naar ons eerdere voorbeeld; een vrije oppervlakte aan de muur van 3,95 x 2,5 meter voor een akoestisch wandpaneel heeft niet iedereen beschikbaar in zijn woonkamer. Dus dan zouden het bijvoorbeeld 2 akoestische panelen kunnen zijn, of een akoestisch plafond, of een combinatie met akoestische gordijnen of akoestische lamellen. Met een stof of (foto)print die bij u past. Kortom, er is maatwerk nodig!
Incatro Room Acoustics AR Tceiling akoestisch plafond
— Incatro - ARTceiling, mooi akoestisch plafond element, passend bij het interieur

Gedegen akoestisch advies

Wat we kunnen stellen is dat akoestiek een specialisme is, waar meer bij komt kijken dan menigeen soms denkt. Incatro Room Acoustics adviseert al meer dan 25 jaar zakelijke klanten, architecten, interieur- en projectinrichters en ook privé klanten bij hun akoestische problemen. Naar volle tevredenheid…en met garantie!

Onze akoestische producten kenmerken zich door:

 • De beste geluidsabsorptiewaarden met een NRC van 0,95 en een Alpha w van 1.
 • Een strak en tijdloos design met een verwisselbare stoffering (unikleur of print).
 • Maatwerk, zodat de producten maximaal harmoniëren met de ruimte.
 • Beeldbewerking in eigen huis voor een optimaal optisch resultaat.
 • Brandklasse A1 (vulling) en B1 (spanstof).
 • Mogelijkheden voor uitsparingen voor ramen en deuren en doorvoeren van verlichting, wandcontactdozen en andere items.
Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan

Akoestische oplossing passend in uw interieur

Voordat u over gaat tot de aanschaf van een akoestische oplossing is het misschien ook interessant om te lezen over hoe wij onze akoestische panelen laten opgaan in uw interieur.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★