3D akoestiek simulatie; de beste akoestische meting?

Heeft u last van galm en hinderlijke geluidsreflecties op kantoor? Klagen uw medewerkers over vermoeidheid, moeite met concentreren en last van de geluiden van collega’s? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de akoestiek van de ruimte. Een goed akoestisch onderzoek zal aantonen waar het probleem precies ligt. Maar wanneer is een 3D akoestiek simulatie nodig om het probleem in akoestiek te bepalen?

In een gedegen akoestisch onderzoek wordt ook een akoestische meting uitgevoerd. Welke soort meting is afhankelijk van de complexiteit van zowel de ruimte als het akoestisch vraagstuk. Want u wilt tenslotte een échte oplossing voor uw probleem!

In dit blogartikel geven we antwoord op de vraag: ‘3D akoestiek simulatie; nodig voor uw ruimte?’ Ook zoomen we in op de 2e fase van het akoestisch onderzoek, de akoestische meting, en hoe dit wordt vertaald naar akoestisch advies op maat voor uw ruimte.

Direct naar:

- Akoestische meting; 2e fase van het akoestisch onderzoek

- 3D akoestiek simulatie; de optimale akoestiekmeting

- Akoestisch advies op maat

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan

De akoestische oplossing voor uw probleem

Elke ruimte is anders, heeft een eigen functie, eigen invulling en dus ook een eigen akoestiek. Wanneer de akoestiek in de ruimte niet optimaal is, veroorzaakt dit galm en hinderlijke geluidsreflecties. En dit zullen de mensen in de ruimte als zeer storend ervaren. Om te komen tot een goed akoestisch advies moet er eerst een gedegen akoestisch onderzoek plaatsvinden. U wilt toch ook de oplossing die past bij úw probleem?!

Akoestisch onderzoek in 4 fases

In ons blog ‘Wanneer is akoestisch onderzoek nodig?’ vindt u uitgelegd welke fases wij met u doorlopen tijdens een akoestisch onderzoek. Kort samengevat; we beginnen met een eerste inventarisatie van het probleem. Vervolgens doen we een akoestische meting op locatie. Op basis van de resultaten uit de akoestische meting maken we een advies op maat met bijbehorende prijsofferte. Na uw akkoord wordt de akoestische oplossing gemonteerd bij u op locatie.

Incatro room Acoustics 3 D simulatie 1

Akoestische meting

Tijdens de 2e fase van het akoestisch onderzoek voeren we een akoestische meting uit bij u op locatie. Afhankelijk van het probleem en de wensen die u heeft, maken we gebruik van verschillende meetmethoden en meetapparatuur.

Eenvoudige akoestische meting

Gaat het om een woonkamer of keuken of een kleinere of middelgrote bedrijfsruimte? Dan is een eenvoudige akoestische meting meestal voldoende. We gebruiken dan een alarmpistool om de nagalmtijd te berekenen. De waarden van de gemeten galmtijd worden vergeleken met de vastgestelde normen en richtlijnen.

Complexe akoestische meting

Sommige ruimtes hebben een meer ingewikkelde akoestiek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kerken, theaters, concertzalen, vergader- en conferentiezalen, een geluidsstudio. Maar ook kantoortuinen, grote werkplaatsen, de centrale hal van uw bedrijf. Hier gelden namelijk andere richtlijnen en referentiewaarden en is een meer complexe akoestische meting noodzakelijk. Deze complexere akoestische metingen doen wij in samenwerking met onze professionele partners. U krijgt dan ook een uitvoerig meetrapport dat u wellicht ook (intern) nodig heeft om de juiste investering te kunnen verantwoorden.

Incatro Room Acoustics 3 D simulatie 1 1

3D akoestiek simulatie; de optimale akoestiekmeting

Een bijzonder voorbeeld van een meer complexe akoestische meting is de 3D akoestiek simulatie.

De 3D akoestiek simulatie geeft de mogelijkheid om in een kunstmatig gecreëerde omgeving te bekijken wat er gebeurt met de akoestiek. Hierbij wordt rekening gehouden met de afmetingen van de ruimte, de vormen, bouw-akoestische elementen, de inrichting en de functie van de ruimte.

De akoestiek kan op elke plek in de ruimte gemeten worden. De simulatie laat zien wat er gebeurt met geluid, geluidsreflecties, galm, echo, spraakverstaanbaarheid en andere parameters van de akoestiek in de ruimte.

Deze 3D akoestiek simulatie kan ingezet worden voor een ruimte die al bestaat en wellicht een nieuwe functie krijgt. Maar ook voor een ruimte die nog gebouwd moet worden. De akoestiek kan helemaal aangepast worden aan de wensen van de (toekomstige) gebruiker maar ook aan de eisen die bijvoorbeeld Arbo technisch gesteld worden. De akoestiek is met deze simulatie zelf te bepalen.

Tijdens de simulatie wordt de akoestiek gevisualiseerd met verschillende inrichtingsopties en inzet van akoestische elementen. Deze vorm van akoestisch onderzoek is daarmee gerichter en geeft een optimaal beeld van de akoestiek in de betreffende ruimte. Ook als er bijvoorbeeld in de toekomst een aanpassing gedaan dient te worden op de ruimte.

De 3D akoestiek simulatie geeft u daarmee het voordeel dat precies weet waar u rekening mee moet houden om te komen tot een optimaal akoestisch klimaat, waar iedereen zich prettig voelt. Ook wat financiële investeringen betreft!

Akoestisch advies op maat

De resultaten van de akoestische meting worden voor u samengevat in een officieel rapport. Aan de hand van deze resultaten bepalen we het benodigde aantal vierkante meters aan akoestische oplossing om de galm te reduceren en de akoestiek te verbeteren. Deze akoestische producten worden voor u op maat en naar uw smaak gemaakt, zodat ze niet alleen de akoestiek verbeteren, maar ook helemaal opgaan in het interieur van de betreffende ruimte.

Zo kunnen akoestische schermen in een kantoorruimte een goede oplossing zijn. En akoestische wandpanelen of een akoestisch plafond beter passen bij andere ruimtes. Of een combinatie ervan. Tijdens de meetafspraak hebben we ook foto’s gemaakt van de ruimte. Deze foto’s gebruiken we om de verschillende opties in beeldimpressies op schaal aan u te kunnen presenteren. Dit alles wordt voor u verwerkt in een prijsofferte waarin natuurlijk ook de montage is inbegrepen.

Zodra u akkoord gaat met de offerte en keuzes heeft gemaakt uit de verschillende stoffen en prints, gaan onze monteurs in onze werkplaats aan de slag met de (voor)montage. Zij houden hierbij ook rekening met uitsparingen in de akoestische panelen voor verlichting, wandcontactdozen en andere elementen.

Vervolgens worden de akoestische producten bij u op locatie afgemonteerd op een moment dat u dat het beste uitkomt. Ze gaan hierbij professioneel en secuur te werk, zonder dat u er last van heeft. In een mum van tijd zijn de akoestische panelen gemonteerd en merkt u meteen het verschil.

Incatro Room Acoustics AR Tscreen 2
— Akoestische oplossing voor grote kantoortuin na 3D simulatie

Akoestisch onderzoek gratis?

Voor een akoestisch onderzoek op locatie maakt u gebruik van onze kennis en ervaring op het gebied van akoestiek en geluid. Daar zitten kosten aan verbonden. Deze verschillen per soort meting. Maar… veelal worden deze kosten verrekend bij opdracht. Bovendien geeft de akoestische meting u de zekerheid dat u niet meer aanschaft dan noodzakelijk is en uw probleem ook écht wordt opgelost!

Akoestische oplossing passend bij uw branche

Incatro Room Acoustics adviseert al meer dan 25 jaar zakelijke klanten, architecten, interieur- en projectinrichters en ook privé klanten bij hun akoestische problemen. Ook voor uw branche hebben de akoestische oplossing die past!

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★