Akoestische informatie

Volgens de Dikke van Dale heeft het woord akoestiek 2 betekenissen:

  1. De leer van het geluid
  2. De eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden (ruimte-akoestiek)

Met andere woorden; akoestiek is de manier waarop geluid zich gedraagt in een bepaalde ruimte. Dit wordt bepaald door de mate van geluidsabsorptie ten opzichte van geluidsreflectie.

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Incatro Room Acoustics hoe horen wij

Wat is geluid?

Geluid is de trilling van lucht. Geluid verplaatst zich in golven. Deze golven weerkaatsen via harde oppervlakken en worden opgevangen door de oorschelp en worden vervolgens naar het gehoor binnen in het hoofd geleid.

Wat is geluidsreflectie?

Geluidsreflectie ontstaat als geluid weerkaatst tegen harde oppervlakken zoals vloeren, muren, plafonds en glas. Er ontstaat dan een echo of galm. Geluid wordt als hinderlijk en onaangenaam ervaren.


Incatro Room Acoustics illustratie absorptie reflectie NL

Wat is geluidsabsorptie?

Geluidsabsorptie is het vermogen van een materiaal om geluidsgolven op te nemen en om te zetten in een andere vorm van energie, zoals warmte. Materialen die geluidsabsorptie vertonen, helpen om de weerkaatsing van geluidsgolven te verminderen, waardoor de geluidsoverlast in een ruimte wordt verminderd. Dit is met name belangrijk in ruimtes waar veel mensen bijeenkomen, zoals vergaderzalen, theaters, concertzalen en kantoren.

Geluidsabsorptie wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 1, waarbij een materiaal met een absorptiewaarde van 0 geen geluid absorbeert en een materiaal met een absorptiewaarde van 1 al het geluid absorbeert dat erop valt. Geluidsabsorptie kan worden verbeterd door het gebruik van speciale materialen, zoals akoestische panelen, baffles en plafondtegels, die speciaal zijn ontworpen om geluid te absorberen en te verminderen.

Wat is een goede of aangename akoestiek?

Een goede akoestiek wordt dus bepaald door de relatie tussen geluidsabsorptie en geluidsreflectie. We spreken van een aangename akoestiek als het geluid in de ruimte de functie ervan niet in de weg zit. Dus als het geluid past bij de functie van de ruimte en de mensen die zich erin bevinden.

Wat is slechte akoestiek?

Een slechte akoestiek betekent dat de geluidskwaliteit in een ruimte niet optimaal is en dat geluidsgolven niet op een effectieve manier worden beheerd. Dit kan leiden tot problemen zoals nagalm, echo's, slechte spraakverstaanbaarheid, te luid of te stil geluid, en vermoeidheid.

Een slechte akoestiek kan voorkomen in allerlei soorten ruimtes, zoals kantoren, vergaderruimtes, theaters, concertzalen, klaslokalen, kerken, restaurants, en woningen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals te veel harde oppervlakken, onvoldoende absorptie, slechte luidsprekerplaatsing, onjuiste isolatie, of ongepaste afmetingen van de ruimte.

Om de akoestiek te verbeteren, kunnen verschillende akoestische behandelingen worden gebruikt, zoals het plaatsen van absorberende panelen, diffusers, basstraps, of het aanbrengen van isolatiemateriaal. Een goede akoestiek is belangrijk om een prettige en functionele ruimte te creëren waarin mensen goed kunnen communiceren en werken.

Ervaar het verschil

Om de verschillen in 'ruimte-akoestiek' goed te ervaren hebben wij voor de Orgatec vakbeurs 2 (optisch) identieke cabines gemaakt.
Eén van harde materialen, bekleed met print en de ander compleet voorzien met onze akoestische wandbekleding (ARTwall).

Bekijk de video en overtuig uzelf!

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met één van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★