5 tips voor de inrichting van een modern kantoor

Hoe zorgt u voor gemotiveerde en geïnspireerde werknemers? Door hun werkomgeving zo optimaal mogelijk in te richten. Zo wordt de productiviteit verhoogd en een aangename werksfeer gerealiseerd. Hieronder staan vijf handige tips die u helpen om uw kantoor modern in te richten!

1. Zorg voor voldoende daglicht

Daglicht heeft grote invloed op het welzijn van mensen. Licht stimuleert namelijk een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zoals ons bioritme (het slaap- en eetpatroon) en de aanmaak van vitamines. Ook krijgen wij van licht een fitter en aangenamer gevoel.

Is er te weinig daglicht? Dan worden de lichamelijke processen nadelig beïnvloed. Onze concentratie en productiviteit verslapt waardoor we sneller fouten maken. Op langer termijn kan het zelfs leiden tot slaapstoornissen en gezondheidsklachten zoals stress en depressiviteit.

Daarom is het van belang om voldoende daglicht binnen te laten op uw kantoor. Zorg voor grote raampartijen en plaats de werkplekken dichter bij het raam. Tip: Voorkom dat men tegen het daglicht inkijkt tijdens het werk én dat het daglicht hinderlijk op het scherm valt.

Incatro artbreeze artceiling 2 kopie 1024x582

2. Inzetten van flexibele werkplekken

Van een flexibele werkplek maakt iedere werknemer gebruik. De werknemer logt zich in op een computer en kan direct bij zijn bestanden of neemt zijn eigen laptop mee, die hij vervolgens aansluit op een tweede computerscherm. Het grote voordeel van flexplekken is dat u minder vaste werkplekken nodig heeft – u bespaart op kosten voor meubilair en eventueel op computers.

Houd er wel rekening mee dat deze flexibele werkplekken niet voor elke organisatie geschikt zijn. Beschikken uw werknemers liever over een eigen computer of laptop vanwege de programma’s die zij gebruiken? Dan zijn flexplekken misschien niet zo’n goede keuze. En bedenk ook dat u moet investeren in een goede ICT-omgeving die vlekkeloos en betrouwbaar functioneert – zeker als u met gedeelde computers of laptops wilt werken.

Incatro Soundleaves ARTAR Tdesk52mm kopie 1024x682

3. Een open inrichting van het kantoor

Moderne kantoren worden gekenmerkt door een open inrichting. De organisatie krijgt meer dynamiek doordat er geen muren en deuren zijn, de collegialiteit is een stuk groter omdat men beter weet wat er op de werkvloer speelt en er wordt onderling eenvoudiger en transparanter gecommuniceerd.

Maar ook bij een open inrichting geldt: luister naar uw werknemers. Werken zij graag in teamverband aan projecten? Dan kan een kantoortuin de uitkomst bieden. Zorg er dan wel voor dat er een plek is waar zij zich terug kunnen trekken – zoiets als een gezamenlijke stilteruimte. Op die manier kunnen zij ontvluchten aan het constante overleg en even concentreren op hun werkzaamheden.

Incatro artbreeze artceiling 2 kopie 1024x582

4. Realiseer aangename akoestiek

Een kantoortuin wordt vaak rumoerig ervaren en misschien denkt u dat uw werknemers het beste presteren als zij in stilte kunnen werken. Maar wist u dat een stil kantoor de productiviteit juist tegenwerkt?

Het zit zo: uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt dat iemand juist langer over zijn werk doet als hij weet dat hij niet gestoord wordt. Als u de hele dag heeft om iets af te maken, dan maakt u hier toch ook gebruik van?

Als stilte op uw kantoor niet per se de oplossing is, wat dan wel? Wat dacht u van een aangename akoestiek. De ruimteakoestiek kunt u met akoestische panelen verbeteren en de spraakverstaanbaarheid met akoestische bureauschermen. Op die manier stimuleert u de gezondheid, concentratie en welzijn van uw werknemers op de werkvloer.

Benieuwd hoe akoestische scheidingswanden de samenwerking bevorderen? Wij vertellen er meer over in dit blog >>>

Incatro artbreez artceiling artpanel kopie 1024x682

5. Creëer inspirerende ruimtes voor brainstormsessies

Creatieve brainstormsessies ontstaan niet in een ruimte met kale muren, een betonnen vloer en eenvoudig meubilair. Het gevoel en de prestatie van uw werknemers worden namelijk beïnvloed door hun omgeving. Dus als u de creativiteit van uw werknemers wilt stimuleren, dan kunt u het beste beginnen bij de realisatie van inspirerende ruimtes.

Een inspirerende ruimte is zo gemaakt. Zorg voor variatie in design, kleur, vormen en materialen om uw medewerkers te prikkelen. Ook planten en daglicht hebben een positieve invloed op de creativiteit en werkprestaties. Planten verlagen het stressniveau en verhogen de concentratie. Wat daglicht doet, omschreven wij hierboven.

Meer weten over akoestiek op kantoor?

Lees meer op ons blog:

Incatro AR Tceiling afhangend kopie 1024x682
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★