Het werkklimaat verbeteren met deze 7 tips

Een goed werkklimaat is ontzettend belangrijk. Het kan onder andere bijdragen aan een vermindering van de werkdruk en een verhoging van de productiviteit onder medewerkers. Heeft u een kantoor aan huis, ook dan is het verstandig om te werken aan een goed werkklimaat. In dit blogartikel geven we 7 tips om uw werkklimaat te verbeteren.

Iedereen heeft een ander idee bij de ideale werkplek. Sommige mensen werken liever in een open kantoorruimte, zoals een kantoortuin, terwijl anderen weer liever in een eigen ruimte zitten. Toch is iedereen het er wel over eens dat het klimaat op kantoor prettig moet zijn. Daarom lichten wij in dit blogartikel 7 tips toe die het werkklimaat verbeteren.

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan
Werkplek verbeteren 300x200

De volgende tips komen aan bod:

  1. Ergonomisch werken
  2. Variatie in werkplek
  3. Open ruimte
  4. Temperatuur en luchtkwaliteit
  5. Schone werkplek
  6. Voldoende (dag)licht
  7. Goede akoestiek

1. Ergonomisch werken

Mentale en lichamelijke gezondheid is belangrijk voor een ontspannen, maar productieve, werkdag. Een werkgever, of als u uw eigen baas bent uzelf, moet zorgen voor ergonomisch verantwoord meubilair. Slecht meubilair kan leiden tot klachten en verzuim. Een juiste werkhouding en fysieke herstelmomenten zijn belangrijk voor het functioneren. De belangrijkste items die kunnen bijdragen aan een ergonomische houding zijn toch wel de stoel en het bureau. Zorg voor een comfortabele stoel en een verstelbaar bureau om het werkklimaat te verbeteren. Daarnaast is het prettig om een verstelbaar beeldscherm te hebben zodat u uw houding tijdens kantoorwerk kunt verbeteren.

2. Variatie in werkplek

Variatie in de werkplek kan ook bijdragen aan een prettige werkomgeving. Enerzijds moeten werknemers de gelegenheid krijgen om samen te werken, en anderzijds is het ook fijn als medewerkers hun welk individueel in stilte kunnen uitvoeren. Zorg daarom dat de werkomgeving gevarieerd is ingericht, zodat ieder zijn eigen plek kan vinden. Bent u bezig met het (opnieuw) inrichten van uw kantoor? Bekijk dan onze 5 tips voor de inrichting van een kantoor. Daarnaast is het ook goed om werknemers af en toe de mogelijkheid te geven om thuis te werken. Tijdens een vergadering kunt ook een verandering doorvoeren, kies bijvoorbeeld eens voor een staande vergadering in plaats van zittend.

3. Open ruimte

Een open werkomgeving ontwikkelen voor een beter klimaat in de organisatie is meer dan alleen kantoorwandjes verwijderen. Een open werkomgeving zorgt ervoor dat men elkaar ‘ziet’, en daardoor wordt er makkelijker gecommuniceerd. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een open ruimte, waarbij men elkaar kunt ontmoeten, essentieel is om de creativiteit te bevorderen. Een kantoortuin kan bijvoorbeeld een goed begin zijn om de communicatie en creativiteit te bevorderen. Wilt u hiermee beginnen? Dan is het ook goed om direct een goede akoestiek in kantoortuinen te ontwikkelen.

4. Temperatuur en luchtkwaliteit

Mensen onderschatten het vaak, maar de temperatuur en de luchtkwaliteit zijn van essentieel belang in een werkruimte. Het moet niet te koud zijn, want dan krijgt u snel koud vingers, en als het te warm is dan wordt men snel duf. Een goede temperatuur voor een prettig werkklimaat is 21 graden. Het is ook van belang om de luchtkwaliteit goed op orde te hebben. Ventileren is belangrijk en de lucht moet niet te droog zijn. Ook kunnen planten helpen om de luchtkwaliteit in de kantoorruimte te verbeteren.

5. Schone werkplek

Het is belangrijk u uw werkplek goed schoon te houden. De werkgever heeft hier een bijdrage in, maar een opgeruimd bureau door uzelf draagt ook bij aan een schone omgeving. Denk er ook bij na hoe u schoonmaakt, normale schoonmaakmiddelen kunnen soms vervuilende en giftige dampen veroorzaken die slecht zijn voor uw gezondheid. Gebruik duurzame en veilige middelen die weinig organische stoffen en luchtjes bevatten. Dit is beter voor het gebouw, en beter voor de werkgevers.

6. Voldoende (dag)licht

Voldoende licht in de ruimte helpt bij een inspirerende werkomgeving en een beter klimaat op uw werkplek. Daglicht helpt vooral, maar ook een weerspiegeling van buiten kunt u verwerken in het interieur. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke portretten of mooie foto’s uit de natuur. Dit is mogelijk met een ARTwall of ARTpanel, dit is niet alleen decoratie, het zorgt ook nog voor een betere akoestiek in de ruimte. Soms kan daglicht ook vervelend zijn, met akoestische gordijnen en lamellen kunt u het licht tegenhouden op de manier die het beste bij u past.

7. Goede akoestiek

Slechte akoestiek op kantoor is een onderschat probleem. Een kantoor met een slechte akoestiek verslechtert het werkklimaat, wat weer resulteert is een verminderde productiviteit, concentratieproblemen, stress en een hoger ziekteverzuim. Heeft u een harde vloer of groot glasoppervlak zonder akoestisch systeemplafond? Dan heeft u vaak snel last van galm. Ook telefoneerde collega’s en radio’s kunnen bijdragen aan een slechte ruimte akoestiek. De beste oplossingen voor slechte akoestiek zijn vaak akoestische panelen en dubbelzijdige bureauschermen.

Uw werkklimaat verbeteren?

Weet u niet precies wat u nodig heeft om uw akoestiek te verbeteren, maar ondervindt u wel problemen? Doe dan nu onze Quickscan. Na het invullen van deze Quickscan hebben wij een goed beeld van de akoestiek in uw huidige werksituatie. Deze beleving vergelijken wij met de meetresultaten om de meest optimale oplossing aan te bieden.

Akoestiek
Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★