Een gezonde werkplek inrichten met deze tips

Een gezonde werkplek heeft een positief effect op het geluksgevoel van uw werknemers. De productiviteit verhoogt, de prestaties verbeteren en men meldt zich minder vaak ziek. Maar hoe richt u zo’n werkomgeving in waar het welzijn van uw werknemers voorop staat?

Een gezonde werkplek kent alleen maar voordelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat werknemers beter functioneren én presteren in een omgeving waar rekening wordt gehouden met hun welzijn. Daarnaast zijn werknemers zich bewuster van hun gezondheid en nemen zij – met het goede voorbeeld op de werkvloer – sneller een algehele gezonde leefstijl aan.

Maar het inrichten van een gezonde werkomgeving stopt niet bij goede koffie, ergonomische stoelen en voldoende daglicht. Er zijn diverse factoren die bijdragen bij aan de gezondheid van uw werknemers.

Deze factoren vertaalden wij naar 5 praktische tip die u direct kunt toepassen binnen uw onderneming.

1. Een goede werkhouding en regelmatig bewegen

Het aannemen van een goede werkhouding achter het bureau is van groot belang. Bij een verkeerde werkhouding liggen nek-, rug-, schouder- of polsklachten op de loer. Op langer termijn kan het zelfs leiden tot langdurige kwalen die niet eenvoudig verholpen zijn.

Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Een zithouding belemmert de bloedsomloop en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte. Wist u bijvoorbeeld dat mensen die veel zitten een hoger risico lopen op diabetes type 2?

Daarom is het van belangrijk om te blijven bewegen – zeker onder werktijd – en regelmatig uw ogen en brein tot rust te laten komen.

SL 004

Tips!

 • Zorg voor ergonomisch verantwoord meubilair (denk aan in hoogte verstelbare bureaus en zitballen) met voldoende comfort.
 • Bied de gelegenheid aan uw werknemers om tijdens de (lunch)pauze een wandeling te maken.
 • Pas de Pomodoro-techniek toe: 25 minuten productiviteit en 5 minuten pauze.
 • Stimuleer uw werknemers om – bij vragen of opmerkingen – direct naar collega’s toe te lopen in plaats van te bellen of te mailen.

Weten hoe u uw kantoor efficiënt inricht? Met deze tips is dat gesneden koek >>>

2. Gezonde voeding zonder suiker en cafeïne

Dat suiker ongezond is en teveel koffie wordt afgeraden, hoeven wij u waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist u ook dat suiker een negatief effect heeft op denkvermogen, creativiteit en emoties en u het beste maximaal vijf koppen koffie kunt drinken? Daarnaast heeft het soort voeding op het werk invloed op de algehele eetgewoontes van uw werknemers. Ongezonde eetpatronen worden vaak meegenomen naar huis.

Tips!

 • Met gezonde snacks als tussendoortje – zoals ongezouten noten, fruit en groenten – motiveert u uw werknemers om een gezonde levensstijl aan te nemen.
 • Stimuleer hen om voldoende water te drinken door bijvoorbeeld verse munt, citroen en een ruim thee-assortiment aan te bieden.

3. Goede akoestiek voor productieve werksfeer

Geluidsoverlast op de werkplek leidt onmiddellijk tot verlaagde concentratie en efficiëntie: een werknemers verliest dagelijks gemiddeld 86 productieve minuten vanwege afleiding door geluid. Wij – mensen – kunnen namelijk geen geluid filteren. Onze oren vangen het voortdurend op waarna onze hersenen het verwerken.

De productiviteit van werknemers neemt tot 20% à 30% toe in een geluidsarme omgeving. Daarom is het raadzaam om een goede akoestiek te realiseren binnen uw werkomgeving, zeker als er meerdere mensen in eenzelfde ruimte werken zoals een kantoortuin. Het liefst al vóór het kantoor wordt ingericht met meubels.

Incatro Soundleaves ARTAR Tdesk52mm kopie

Tips!

Is uw kantoor al in gebruik genomen? Dan zijn er ook andere manieren om akoestische problemen aan te pakken:

4. Veel groen op de werkvloer

Planten – zowel echte als neppe planten – hebben een positief effect op de gezondheid van mensen, blijkt uit diverse onderzoeken van ziekenhuizen. Men geneest sneller, heeft minder snel hoofdpijn en zelfs hartklachten worden voorkomen. Daarnaast dragen planten bij aan een betere concentratie en minder stress.

Ook binnen werkomgevingen hebben planten een positief effect. Het heeft niet veel zin om één of twee planten te plaatsen – maar we praten over een groene en natuurlijke werkomgeving, waarin planten de hoofdrol spelen.

Tips!

 • Voorzie een wand van behang met een plantenprint.
 • Plaats meerdere planten op en naast de bureaus van uw werknemers.
 • Heeft u geen plek op de vloer? Dan zijn hangplanten een goed alternatief!
 • Kies planten die u eenvoudig kunt verzorgen, zoals vetplanten of cactussen.

5. De juiste verlichting

Onze hersenen reguleren ons bioritme op basis van licht en bepaalt zo ons energieniveau, humeur en hoe wakker of slaperig wij ons voelen. Zodra het ritme wordt verstoord, voelen we ons heel blij of juist verdrietig en ervaren wij een verminderde alertheid en concentratievermogen.

Tips!

U kunt de verlichting afstemmen op de biologische klok van uw medewerkers met speciale lampen.

 • In de ochtend is warm, geel getint licht gewenst.
 • In de middag heeft men helder, blauw getint licht nodig.
 • In de avonds kunt u het licht dimmen tot een zachte, gele gloed.
 • Richt de lichtbronnen op de muren of hang ze hoog genoeg op om te voorkomen dat uw werknemers direct in de lamp kijken.
Hoveniersbedrijf Hannen 1
Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★