Akoestiek in de zorg

Een goede nachtrust bevordert het herstel van uw lichaam en daarom duiken we vroeg ons nest in als we ons niet lekker voelen. Instellingen binnen de gezondheidszorg worden groter, efficiënter én rumoeriger: het geluidsniveau is in de laatste jaren toegenomen. Niet alleen belemmert geluidsoverlast de slaap en daarmee het herstellend vermogen van de patiënt, maar ook het stellen van een goede diagnoses en het functioneren van het verplegend personeel.

U heeft het vast eens van iemand gehoord of misschien zelf meegemaakt: slapen in het ziekenhuis. Verplegers lopen hoorbaar over de gang, machines maken geluid en de buurvrouw in een kamer ernaast krijgt ‘s nacht medicatie toegediend. Niet de beste factoren voor een prettige (en herstellende) nachtrust.

Gestoord worden tijdens uw slaap

Wat gebeurt er eigenlijk met mensen, als zij worden gestoord tijdens het slapen? Bij onderbreking wordt de slaap gefragmenteerd. Men haalt de diepere slaapniveaus niet en slaapt in een kortere tijd. Het gevolg is een dag- en nachtritmestoornis, een verlaagde weerstand en meer stress. En dat is vervelend, want tijdens zo’n herstelperiode in het ziekenhuis heeft u een goede nachtrust meer dan nodig.

De belangrijkste oorzaak van slapeloosheid tijdens ziekte is de ziekte zelf en gerelateerde aspecten zoals medicatie. Maar de tweede oorzaak heeft te maken met de directe omgeving; waarbij factoren zoals licht en geluid belangrijke rollen innemen. Dit geluid wordt veelal veroorzaakt door andere patiënten, verplegend personeel en piepjes en alarmen van medische apparaten.

Artpanel 57mm print 34 incatro

De oplossingen voor goede akoestiek in de zorg

Door de juiste geluidsabsorberende producten te plaatsen, verbetert al snel de akoestiek waardoor de patiënt beter (en wellicht sneller) herstelt. Ziekenhuizen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om eenpersoonskamers te creëren, zodat de patiënt privacy en rust ervaart. Ook kan een ziekenhuis ervoor kiezen om geluidsabsorberende producten en/of materialen te plaatsen om de geluidspieken af te breken.

De Incatro producten die in aanmerking komen om ziekenhuizen op akoestisch niveau te verbeteren zijn:

  • ARTpanel;
  • ARTwall (grote, naadloze panelen die tegen een wand geplaatst worden);
  • en ARTceiling (grote, naadloze panelen die tegen het plafond geplaatst worden).

Succesvolle projecten

Incatro verbeterde bij meerdere zorginstellingen de akoestiek. Zo zijn de behandelkamers van Inverdan (kinder- en jeugdpsychiatrie in Maastricht) voorzien van akoestische panelen, waardoor de spreker en toehoorder elkaar goed verstaan. Ook bij een verpleeghuis in Oisterwijk werden vijftig akoestische panelen, in samenwerking met kunstenares Ellen Brouwers, geplaatst.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★