Bel mij

Akoestiek

Elk gebouw - met zijn verschillende ruimten en dito akoestische eisen - verdient een individuele aanpak met een eigen programma van eisen. Incatro kan zorgdragen voor het volledig akoestische design van iedere ruimte.

Een afspraak voor een inventarisatie kunt u eenvoudig maken met een van onze medewerkers.

De term ‘ruimte-akoestiek’ omvat verschillende parameters. Om vergelijkend onderzoek mogelijk te maken, worden deze getalsmatig uitgedrukt. 

De meest relevante ruimte-akoestische parameters zijn:

  • Nagalmtijd (Reverberation Time en Early Decay Time)
  • Geluidoverdracht (directe- en indirecte aanstraling)
  • Echo’s en Flutterecho’s
  • Spraakverstaanbaarheid (RASTI)
  • Bas-Ratio (BR)
  • Helderheid (Clarity)


Geluid is een samenvoeging van verschillende luchtdrukken in verschillende frequenties
De voor de mens belangrijkste frequentiegebieden zijn voor spraak 250 Herz t/m 2.000 Herz, en voor muziek 125 t/m 4.000 Herz. De belangrijkste variabele in deze is de geluidsabsorptie.

Elk gebruikt materiaal in een ruimte absorbeert in meer of mindere mate geluid.
Voor spraak is vooral de 'spraakverstaanbaarheid' van belang. Ook hierbij is geluidsabsorptie de belangrijkste beïnvloedbare variabele.

Geluidsabsorptie betekent het afbreken van geluid; anders gezegd het niet reflecteren van geluid
Hoe beter dit lukt per m² toegepast materiaal, hoe minder materiaal benodigd is. ARTwall heeft een van de hoogst haalbare waarden die momenteel verkrijgbaar zijn en is tevens per frequentiegebied variabel toe te passen. Van belang voor de vormgeving van een ruimte is tevens dat ARTwall naadloos kan worden uitgevoerd in bijna elke gewenste afmeting, vorm en uiterlijk.

Klik voor meer info over akoestiek 

De combinatie van zowel technische als esthetische flexibiliteit - met maximale prestaties op beide gebieden - maken ARTpanel tot een uniek product in deze markt.