Akoestische informatie

Waar moet je absorptiemateriaal plaatsen in een ruimte?

Geluid plant zich horizontaal voort in een ruimte. De reflecties van wandvlakken zijn het meest nadrukkelijk hoorbaar als deze recht en hard zijn. Absorptie op oorhoogte aan de wand, zo dicht mogelijk bij de geluidsbronnen, is het meest effectief. Een hoogte van 120 cm tussen 80 cm en 200 cm is vaak toereikend. Er wordt dan zowel zittend als staand van geprofiteerd.

In lage ruimtes met grote vloeroppervlaktes komt het plafond in aanmerking. Ook hier geldt: hoe dichter bij de geluidsbronnen, hoe beter.

Om de verzwakking van geluid over afstand te vergroten is het plaatsen van schermen tussen de geluidsbronnen een goede keuze, mits deze behalve absorbtie ook geluid blokkeren.

Waar moet je absorptiemateriaal niet plaatsen in een ruimte?

Een hardnekkig misverstand circuleert dat het zin heeft om absorptiemateriaal onder tafelbladen en achter schilderijen te plaatsen.

“Wat je niet ziet hoor je ook niet”. Dus indirecte absorptie van geluid heeft een bijzonder laag rendement. Bespaar deze moeite.

Een traditioneel schilderij is gemaakt op schildersdoek. Dit is te dicht geweven om akoestisch open te blijven voor het akoestiekpakket erachter. Tevens weerkaatst de opgebrachte verf het geluid nog meer. Ook de bekende canvas-producten met een fotoprint hebben nauwelijks een absorberende werking.

Hoe bepaal je globaal hoeveel geluidsabsorptie je nodig hebt in een ruimte?

Ongeveer 10% van het volume van een ruimte moet in oppervlakte absorptie in vierkante meters worden toegevoegd om een rustige akoestiek zonder overmatige galm te krijgen.

Kan je een goede akoestiek demonstreren?

Om de akoestische veranderingen in een ruimte te kunnen waarnemen is absorbtiemateriaal nodig dat gemakkelijk is te plaatsen en, belangrijker nog, snel weer te verwijderen is. Demo-panelen die hanteerbaar zijn kunnen in een kleinere ruimte tot 150 m2 goed werk doen. Ze zijn goed mee te nemen in een ruime auto. Geplaatst op oorhoogte geven deze verbluffende resultaten en maken akoestiek grijpbaar.
Gordijnen werken ook, maar de absorbtiewaarden zijn lager. Mits tegen een wand geplaatst en van voldoende dikte, denk aan velours, zien de waarden als volgt uit:Absorb waarden

Voor de absorptie van lage frequenties is gordijnstof minder geschikt. Voor het elimineren van echo’s is het echter prima geschikt.

Het geheugen voor akoestiek is niet erg goed. Al snel is vergeten hoe slecht het was. Door het materiaal weer weg te halen en terug te keren naar de ‘nulsituatie’ wordt de herkenning veel duidelijker.

Door demopanelen diagonaal in hoeken te plaatsen worden de prestaties tussen 100 en 300 Hz verbeterd en vermindert de ‘zoem’ die hoorbaar was in een ruimte.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★