Akoestische informatie

Zoals we al eerder hebben gelezen is geluid de trilling van lucht en verplaatst het zich in golven. Deze golven weerkaatsen via harde oppervlakken en worden opgevangen door de oorschelp en worden vervolgens naar het gehoor binnen in het hoofd geleid.

Wanneer geluid hinderlijk reflecteert, is het noodzakelijk om akoestische panelen te plaatsen.

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Incatro Room Acoustics geluidsgolven in oor

Verspreiding van geluid

De reflecties van wandvlakken zijn het meest nadrukkelijk hoorbaar als deze recht en hard zijn. Absorptie op oorhoogte aan de wand, zo dicht mogelijk bij de geluidsbronnen, is het meest effectief.

Het plaatsen akoestische panelen op een hoogte van 120 cm (tussen 80 cm en 200 cm) is vaak toereikend. Er wordt dan zowel zittend als staand van geprofiteerd.

In lage ruimtes met grote vloeroppervlaktes komt het plafond in aanmerking. Ook hier geldt: hoe dichter bij de geluidsbronnen, hoe beter. Dus boven een tafel of zithoek.
Om de verzwakking van geluid over afstand te vergroten is het plaatsen van schermen tussen de geluidsbronnen een goede keuze, mits deze behalve absorptie ook geluid blokkeren.

Indirecte absorptie van geluid

Een hardnekkig misverstand circuleert dat het zin heeft om absorptiemateriaal onder tafelbladen of stoelen en achter schilderijen of fotopanelen te plaatsen.

“Wat je niet ziet, hoor je ook niet”. Dus indirecte absorptie van geluid heeft een bijzonder laag rendement. Bespaar uzelf deze moeite en de investering.


Akoestisch open

Om geluid te kunnen absorberen, moet het materiaal akoestisch open zijn. Dat betekent dat het materiaal poriën of openingen moet hebben voor de absorptie van de geluidsgolven. De energie van het geluid kan dan omgezet worden in warmte en zo weerkaatst het niet in de ruimte. Dit is de essentie van geluidsabsorptie.

Als het absorptiemateriaal dicht of gesloten is, kan het de geluidsgolven niet goed absorberen en blijft het geluid in de kamer weerkaatsen, met een holle klank, echo en galm als gevolg.

Incatro Room Acoustics plaatsing akoestische panelen op oorhoogte

Absorptie onder de tafel of stoel

Wanneer we aan een tafel zitten en geluid maken, gebeurt dit boven tafel. Om ervoor te zorgen dat geluid niet hinderlijk gaat reflecteren en u zo weinig mogelijk last heeft van dit geluid, dient het geluid zo snel mogelijk geabsorbeerd te worden. Dit betekent dus direct naast de personen die geluid maken of direct boven de tafel, dicht bij de geluidsbron.

De geluidsgolven zullen immers reflecteren via harde oppervlakken zoals de tafel, de wanden en het plafond. Tegen de tijd dat het aan de onderzijde van het tafelblad is aangekomen, heeft het geluid al te veel kans gehad om te reflecteren en heeft u er al te veel last van gehad.

Beter is het om te kiezen voor een mooi akoestisch wandpaneel of plafondpaneel, of voor een akoestisch scherm tussen de werkplekken.

Incatro Room Acoustics akoestisch schilderij 2

Absorptie achter schilderij of fotopaneel


Een traditioneel schilderij is gemaakt op speciaal schilderdoek. Dit is te dicht geweven om akoestisch open te blijven voor het akoestiekpakket erachter. Daarnaast weerkaatst de opgebrachte verf het geluid nog meer. Ook de bekende canvas-producten met een fotoprint hebben nauwelijks een absorberende werking.

Geluiddempend materiaal achter een gewoon schilderij of fotopaneel plakken heeft dus geen zin!

Liefhebbers van kunst kunnen beter kiezen voor een akoestisch schilderij of fotopaneel. Dit is een speciaal gefabriceerd akoestisch paneel met een tekening, schildering of andere opdruk, waarbij het doek “open” blijft.

Zoals gezegd is dit open blijven noodzakelijk om de geluidsreflecties ook te kunnen laten doordringen in het geluidsabsorberende materiaal achter het doek.

Incatro Room Acoustics akoestische wandbespanning AR Twall

Akoestisch behang

Akoestisch behang kan bijdragen aan de verbetering van de akoestiek in een ruimte.

Maar... het is belangrijk om te onthouden dat de mate van absorptie afhankelijk is van de dikte en de dichtheid van het akoestische behang, evenals van de frequentie van het geluid dat moet worden geabsorbeerd. De absorptiewaarde van akoestisch behang kan variëren afhankelijk van het specifieke type behang en de frequentie van het geluid dat moet worden geabsorbeerd.

Over het algemeen hebben akoestische behangsoorten een gemiddelde absorptiewaarde van 0,1 tot 0,3. De absorptiewaarde wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1, waarbij 0 betekent dat het materiaal geen geluid absorbeert en 1 betekent dat het materiaal al het geluid absorbeert. Een absorptiewaarde van 0,1 tot 0,3 (let op; 0 komma…) betekent dat het akoestische behang een deel van het geluid absorbeert, maar niet alle geluidsgolven. Een akoestisch wand- of plafondpaneel doet veel meer met gebruik van een kleinere oppervlakte.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★