Wat is spraakverstaanbaarheid en spraakprivacy?

Akoestische informatie

In omgevingen waar overdracht van informatie veelal via spraak gebeurt, worden begrippen zoals spraakverstaanbaarheid en spraak privacy vaak in combinatie met akoestiek en problemen met geluid genoemd.

Denk hierbij aan kantoren, het onderwijs, de zorgsector, de horeca, de retailbranche etcera. Eigenlijk in alle ruimtes waar meerdere mensen samenkomen en tegelijkertijd praten.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Incatro Room Acoustics spraakverstaanbaarheid

Wat is spraakverstaanbaarheid?

Spraakverstaanbaarheid verwijst naar het vermogen om spraak te begrijpen en te onderscheiden in een bepaalde omgeving. Het is het vermogen om woorden, zinnen en gesprekken te horen en te begrijpen, zelfs in een omgeving met achtergrondgeluiden of verstoringen. Een goede spraakverstaanbaarheid is belangrijk in verschillende situaties, zoals bij het voeren van gesprekken, het luisteren naar een presentatie, of het volgen van een les.

Slechte akoestiek kan de spraakverstaanbaarheid beïnvloeden door het geluid te laten weerkaatsen en te zorgen voor een slechte verstaanbaarheid van woorden en zinnen.
Een goede akoestiek kan de spraakverstaanbaarheid verbeteren door de weerkaatsing van het geluid te verminderen en het geluid te absorberen, zodat spraak helderder en duidelijker wordt.

Verbeteren van de spraakverstaanbaarheid

Verschillende akoestische behandelingen, zoals het gebruik van akoestische panelen, diffusers, en bass traps, kunnen helpen bij het verbeteren van de spraakverstaanbaarheid in een ruimte.

Incatro heeft diverse akoestische panelen in haar assortiment die de spraakverstaanbaarheid verbeteren. Daarnaast heeft zij ook diffuser panelen en een akoestische kolom die de geluiden in de lage frequenties absorbeert, de ARTbase.

Incatro Room Acoustics spraakverstaanbaarheid AR Tdeskscreen 90mm

Wat is spraak privacy?

Spraak privacy is de mate waarin gesprekken en geluiden in een ruimte kunnen worden gehoord of begrepen door mensen binnen (of buiten) die ruimte. Het is een belangrijk aspect van geluidsbeheersing in bijvoorbeeld kantoren, conferentiezalen en andere openbare ruimtes.

Het is essentieel dat vertrouwelijke gesprekken, persoonlijke informatie en andere gevoelige informatie niet worden gehoord door mensen die dit niet mogen horen. Om dit te bereiken, moeten de juiste akoestische behandelingen worden toegepast om het geluid in de ruimte te beheersen en te voorkomen dat het op andere plaatsen komt.

Het plaatsen van scheidingswanden en (bureau)schermen met een hoog geluidsabsorberend vermogen kunnen helpen om de spraak privacy te verbeteren en de vertrouwelijkheid van gesprekken in een ruimte te waarborgen.

Wat betekent STI?

STI staat voor "Speech Transmission Index" en is een meetmethode voor spraakverstaanbaarheid in een bepaalde akoestische omgeving. Hiermee wordt gemeten hoe goed spraak kan worden verstaan in een bepaalde ruimte, met name in situaties waar er achtergrondgeluid aanwezig is.

De STI meet de verhouding tussen het verstaanbare deel van het spraaksignaal en het totale signaal, inclusief achtergrondgeluid, echo's en andere verstoringen. Het resultaat wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot 1, waarbij 0 staat voor volledig onverstaanbaar en 1 voor perfect verstaanbaar.

De STI kan worden gebruikt om de kwaliteit van de akoestiek in verschillende soorten ruimtes te beoordelen. Het kan ook worden gebruikt om de effectiviteit van verschillende akoestische behandelingen te evalueren en te vergelijken. Een lage STI-waarde geeft aan dat spraak moeilijk te verstaan is en dat er verbeteringen nodig zijn om de akoestiek te verbeteren.

Incatro_Room_Acoustics_STI warden

Op de website van TU Delft is meer achtergrondinformatie te vinden over dit onderwerp:
"STI voor beginners"

Incatro Room Acoustics lombard effect

Wat is het Lombard effect?

Het Lombard-effect, ook wel de Lombard-reflex genoemd, verwijst naar de menselijke neiging om de stem te verheffen in lawaaierige omgevingen om verstaanbaar te blijven voor anderen. Deze reflex is vernoemd naar Étienne Lombard, een Franse fysioloog die deze reactie voor het eerst beschreef.

Wanneer we praten in een omgeving met veel achtergrondgeluiden, hebben we de neiging om ons stemvolume te verhogen om boven het lawaai uit te komen. Dit komt doordat ons auditieve systeem feedback geeft over de waargenomen geluidsniveaus, waardoor we instinctief ons stemvolume verhogen om gehoord te worden.

Hoewel het Lombard-effect in sommige situaties kan helpen om communicatie te vergemakkelijken, kan het ook enkele negatieve effecten hebben.

  • Ten eerste kan het verhogen van het stemvolume om boven het lawaai uit te komen leiden tot stemvermoeidheid of zelfs stemstoornissen bij langdurig gebruik. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen die beroepsmatig veel spreken, zoals leraren of acteurs.
  • Ten tweede kan het Lombard-effect het lawaai in een omgeving nog verder versterken. Als meerdere mensen in een rumoerige omgeving hun stemvolume verhogen om gehoord te worden, kan dit leiden tot een opwaartse spiraal van geluidsniveaus. Dit kan leiden tot een nog oncomfortabelere omgeving voor iedereen die zich daarin bevindt.
  • Ten derde kan het Lombard-effect ertoe leiden dat mensen die zich ver van elkaar bevinden, of die elkaar helemaal niet kunnen zien, met elkaar gaan schreeuwen om boven het lawaai uit te komen. Dit kan leiden tot verwarring, misverstanden en onnodige spanningen tussen mensen.

Al met al kan het Lombard-effect, hoewel het soms nuttig kan zijn, ook enkele negatieve effecten hebben die moeten worden aangepakt om de communicatie en het welzijn van mensen te verbeteren.

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met één van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★