Akoestische informatie

Een gemiddeld gesprek wordt gevoerd op 60 dB(A). Zonder akoestiek, dus buiten, neemt de geluidsdruk met 6 dB af per afstandsverdubbeling.


In een harde ruimte reflecteert het geluid en ontstaat galm. Het geluid zal daardoor niet meer zo snel in niveau afnemen en zelfs op een minimumwaarde blijven hangen. In een concertzaal is dat juist de bedoeling. In het galmveld ervaar je in de hele zaal een weldadig klankbad in een goede akoestiek. Dat is dan ook een rustige ruimte. De afmetingen zijn echter fors waardoor de reflecties van het geluid er lang over doen om weer bij je te arriveren.

In een kleine ruimte zijn de reflecties echter binnen enkele milliseconden bij je terug. Parallelle wanden zonder veel oneffenheden, zoals kasten, shutters, jaloezieën en planten zorgen voor reflecties die snel herhalen, de zogeheten flutter-echo’s. Daarnaast zal het gereflecteerde geluid, omdat het zich zo snel mengt met het directe geluid, de kenmerkende ‘holle badkamerklank’ opleveren.

Een rustige ruimte heeft voldoende oneffenheden op de wanden om geluid te verspreiden, iets dat in geluidstermen diffusie heet, en voldoende absorberend materiaal op wanden, plafond en/of vloer om overheersende reflecties en echo’s te voorkomen en de galmtijd te verkorten. Verder is de klankkleur van de ruimte een belangrijk gegeven. Veel ruimtes zijn te hard waardoor vooral de midden- en hoge frequenties lang naklinken. Huis-, tuin- en keukenmaterialen als gordijnen en vloerbedekking zorgen vooral voor absorptie van hoge frequenties waardoor een ruimte blijft ‘zoemen’ in het laag en weinig sprankelend, muf klinkt.
Als muziekweergave of uitstekende spraakverstaanbaarheid nodig is, kan met het gebruik van goede materialen in een goed ontwerp de ruimte precies goed worden!

Hoekrijgje1

Flutterecho’s in een meting:

De naaldjes na de eerste impuls laten duidelijk zien dat de bovenstaande ruimte harde wanden heeft.
Als de luidspreker naar het plafond wordt gericht ziet het plaatje er als volgt uit:

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★