Akoestische informatie

Hoe verbeter je de akoestiek?

Een rustige ruimte heeft een goede akoestiek; het gedrag van het geluid in die ruimte past bij de functie van de ruimte. Er zijn voldoende oneffenheden op de wanden om geluid te verspreiden, iets dat in geluidstermen diffusie heet, en er is voldoende absorberend materiaal aanwezig op wanden, plafond en/of vloer om overheersende reflecties en echo’s te voorkomen en de galmtijd te verkorten.

Als het gedrag van geluid niet past bij de functie van de ruimte, spreken we van een slechte akoestiek. Dit gedrag van geluid uit zich dan in galm en echo’s en hinderlijke geluidsreflecties. Een verblijf in de ruimte is niet aangenaam. Hoe krijg je dan de ruimte rustig?

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Incatro Room Acoustics AR Tpanel 15

Akoestiek verbeteren kun je zelf

Er zijn verschillende eenvoudige stappen die je zelf kunt nemen om de akoestiek in een ruimte te verbeteren:

 1. Plaats meubels strategisch
  Meubels kunnen helpen bij het verspreiden van geluidsgolven en het verminderen van reflecties in een ruimte. Plaats meubels op strategische plaatsen, bijvoorbeeld tegen de wanden, om de akoestiek te verbeteren.
 2. Gebruik boekenkasten of kledingkasten
  Boekenkasten en kledingkasten zijn goede akoestische diffusers. Het plaatsen van deze meubels tegen de wanden kan helpen bij het beter verspreiden van het geluid en het verminderen van reflecties.
 3. Gebruik planten
  Planten kunnen helpen bij het absorberen van geluidsgolven en het verbeteren van de akoestiek in een ruimte.
 4. Verminder het aantal harde oppervlakken
  Harde oppervlakken, zoals glas, metaal en beton, kunnen bijdragen aan een slechte akoestiek. Het verminderen van het aantal harde oppervlakken in een ruimte kan helpen bij het verminderen van reflecties en nagalm.
 5. Voeg absorptiemateriaal toe
  Het toevoegen van absorptiemateriaal, zoals gordijnen, tapijten, wandpanelen of akoestische panelen, kan de nagalm van een ruimte verminderen en de akoestiek verbeteren.


Het is belangrijk om te onthouden dat elk type ruimte anders is en dat de akoestiek in elke ruimte uniek is. Als je serieus wilt zijn over het verbeteren van de akoestiek van een ruimte, is het wellicht een goed idee om een akoestische specialist te raadplegen.

Geluidsabsorptie en geluidsisolatie; wezenlijk verschil

Dit zijn 2 begrippen die vaak door elkaar gebruikt worden; geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Geluidsabsorptie en geluidsisolatie zijn beide belangrijk om geluidsoverlast te verminderen, maar ze zijn verschillend in hun toepassing en effect.

Geluidsabsorptie verwijst naar het vermogen van een materiaal om geluidsgolven op te nemen en te verminderen door deze om te zetten in een andere vorm van energie, zoals warmte. Geluidsabsorberende materialen worden gebruikt om de nagalm in een ruimte te verminderen door de weerkaatsing van geluidsgolven te verminderen. Dit wordt vaak gebruikt in openbare ruimtes zoals theaters, concertzalen, kantoren en restaurants.

Geluidsisolatie daarentegen verwijst naar het vermogen van een materiaal om te voorkomen dat geluid van buitenaf een ruimte binnenkomt of omgekeerd. Geluidsisolerende materialen worden gebruikt om de overdracht van geluid tussen ruimtes te verminderen, zoals in muren, vloeren en plafonds. Dit wordt vaak gebruikt in kamers die moeten worden afgeschermd van buitengeluiden, zoals slaapkamers, opnamestudio's en bioscopen.

In het kort: Geluidsabsorptie vermindert de nagalm in een ruimte en geluidsisolatie voorkomt de overdracht van geluid tussen ruimtes.

Incatro architect adviseur oplossing 2

Hoeveel akoestische panelen nodig?

De hoeveelheid absorptiemateriaal is afhankelijk van de afmetingen van de ruimte, de functie van de ruimte, het aantal mensen die zich bevinden in de ruimte, de hoeveelheid geluidsabsorptie die al aangebracht is.

Om precies te kunnen bepalen wat u nodig heeft, is het goed om een akoestische meting uit te voeren. Om vervolgens de gewenste nagalmtijd te bereiken dient er dan een bepaald aantal m2 absorptiemateriaal met een bepaalde absorptiewaarde te worden toegevoegd.

Als indicatie kunt u aanhouden om gemiddeld 10% (8-12%) van het aantal m3 van de betreffende ruimte aan m2 absorptie oppervlakte toe te voegen. Deze oppervlakte kan dan, verdeeld over meerdere panelen, verspreid door de ruimte, bereikt worden.

Elke ruimte heeft zijn specifieke eigenschappen. De mate van geluidsreflectie en geluidsabsorptie is per ruimte verschillend en moet afgestemd worden op de functie van de ruimte.

Formule van Sabine

De formule van Sabine: T nagalm = 0,161*V/A.
De formule van Sabine is een wet uit de akoestiek en geeft bij benadering het verband aan tussen de nagalmtijd T, uitgedrukt in seconden, in een ruimte met bepaald volume V, uitgedrukt in m3, en de daarin aanwezige totale geluidsabsorptie A, uitgedrukt in m2.

Met deze formule berekenen wij hoeveel m2 absorptie-oppervlak nodig zou zijn om een bepaalde gewenste nagalmtijd te bereiken.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★