Hoe kan ik de kwaliteit van akoestische materialen vergelijken?

Akoestische informatie

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een akoestisch paneel?

Om ervoor te zorgen dat u een product kiest dat geschikt is voor de specifieke akoestische behoeften van uw ruimte, kunt u bij de aanschaf van een akoestisch product letten op de volgende factoren: absorptiecoëfficiënt, dikte en dichtheid, brandveiligheid, installatie, esthetiek, kosten en duurzaamheid van de akoestische oplossing.

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Betekenis geluidsabsorptie coëfficiënt

De hoeveelheid geluidsabsorptie is een eigenschap van een materiaal en wordt uitgedrukt in de absorptie coëfficiënt. De absorptie coëfficiënt is afhankelijk van de frequentie van het geluid en heeft een waarde tussen 0 (geen absorptie, al het geluid wordt gereflecteerd) en 1 (volledige absorptie, er wordt geen geluid gereflecteerd – open raam).

De mate van geluidsabsorptie is afhankelijk van het type materiaal en de dikte van het akoestisch pakket. Daarnaast is ook de dichtheid van het akoestisch pakket van belang.

Incatro_Room_Acoustics_NRC waarde_095_ARTpanel

Wat is NRC waarde?

NRC staat voor Noise Reduction Coefficiënt in overeenstemming met de ASTM C 423. Het is een rekenkundig gemiddelde van de geluidsabsorptiewaarden bij 250, 500, 1000 en 2000 Hz, gemeten in terts (ook wel 1/3 octaafbanden genoemd). Deze waarde is niet gewogen volgens de gevoeligheid van het oor. Het geeft aan hoeveel geluid wordt geabsorbeerd door een bepaald materiaal.

Hoe hoger de NRC-waarde, hoe beter het materiaal in staat is om geluidsgolven te absorberen en de akoestiek van een ruimte te verbeteren. De NRC-waarde wordt gemeten op een schaal van 0,00 (geen absorptie) tot 1,00 (volledige absorptie). Een NRC waarde van 1 is het hoogst haalbare en komt overeen met 100% absorptie. In de akoestiek heet dit ook wel een “open raam”. Goed absorberende materialen hebben een NRC waarde tussen 0.85 en 1.

De akoestische panelen van Incatro met profieldikte van 58 mm hebben een NRC waarde van 0,95 en bevinden zich daarmee aan de top van de markt.

Incatro Room Acoustics AR Tpanel NRC waarde 095

Wat betekent Alpha waarde?

Alpha w staat voor een gewogen absorptiewaarde conform EN-ISO 11654. Het is een rekenkundig gemiddelde van de geluidsabsorptiewaarden bij 250, 500 en 1000 Hz gemeten in terts of 1/3 oktaafbanden.

Deze waarde is gewogen conform de gevoeligheid van het oor aangegeven met de referentiecurve Alpha p (praktische absorptie coëfficiënt). Hij ligt tussen 0 en 1, waarbij ook geldt hoe dichter bij 1 hoe beter het akoestisch paneel werkt.

Vergelijken2

Dichtheid van absorptiemateriaal

De dichtheid van absorptiemateriaal verwijst naar de hoeveelheid massa per volume-eenheid van het materiaal. Het wordt uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m³).

Absorptiemateriaal wordt vaak gebruikt om de akoestische eigenschappen van een ruimte te verbeteren door het absorberen van geluidsgolven. Materialen met een hogere dichtheid hebben over het algemeen een hogere geluidsabsorptie dan materialen met een lagere dichtheid. Dit komt omdat een hogere dichtheid betekent dat er meer massa per volume-eenheid aanwezig is, wat leidt tot meer wrijving en dus meer demping van geluidsgolven.

Er zijn verschillende soorten materialen die kunnen worden gebruikt als absorptiemateriaal, zoals minerale wol, glasvezel, schuim en cellulose. De dichtheid van absorptiemateriaal kan variëren afhankelijk van het type materiaal en de toepassing ervan.

Hiernaast een grafiek van Peutz waar D20 staat voor 20 kg/m3 en D40 voor 40 kg /m3.

De akoestische panelen van Incatro met een profiel van 58 mm dikte, worden voorzien van een 80 kg/m3 akoestische sandwich waarmee één van de hoogste waarden in deze klasse wordt behaald.

Brandveiligheid akoestische panelen

In het Bouwbesluit 2012 zijn de regels vastgelegd met betrekking de brandveiligheid van gebouwen. Het volledige Bouwbesluit 2012 is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Hierin wordt gekeken naar de brandveiligheid van materialen en bouwproducten.

Met betrekking tot deze brandveiligheid van bouwmaterialen en producten worden de normen gevolgd volgens NEN 13501-1. Deze Europese classificatie kent 7 Euro-brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. A1 staat voor de beste prestaties, namelijk onbrandbaar. Producten uit de F categorie zijn uiterst brandbaar.

Naast de brandbaarheid van materialen wordt ook gekeken naar de rookproductie en naar de hoeveelheid productie van brandende druppels en delen.
Rookproductie kent 3 klassen, waarbij s1 staat voor geringe rook productie, s2 voor gemiddelde rookproductie en s3 voor grote rookproductie.
Brandende druppels en delen kent ook 3 klassen; d0 staat voor geen productie van brandende delen., d1 betekent delen branden korter dan 10 seconden. Bij d2 branden de delen langer dan 10 seconden

Afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan het gebouw, dienen de akoestische panelen ook te voldoen aan die betreffende eisen.

Incatro Room Acoustics akoestisch plafond AR Tceiling 1

Beste plek akoestische panelen

Om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen, worden de panelen zo dicht mogelijk bij de geluidbron geplaatst. Hoe minder het geluid de kans heeft om te weerkaatsen, hoe beter dit is voor de akoestiek van de ruimte.

Akoestische panelen kunnen geplaatst worden aan de muur, het plafond (al dan niet afhangend) of staand tussen (werk)plekken. Dit is afhankelijk van de functie van de ruimte en de mensen die zich erin bevinden.

Onze akoestiek experts bekijken samen met u, welke akoestische oplossing het best past binnen uw situatie.

Incatro Room Acoustics AR Tpanel 54

Esthetisch verantwoorde akoestische oplossing

Het oog wil ook wat. Akoestische panelen zijn er in vele soorten en maten.

Aan de wand, aan het plafond, of staand. Rond, rechthoekig, ovaal. Een aantal kleinere akoestische panelen naast elkaar of als wand of plafond vullende oplossing. Van hout, als schilderij of fotopaneel, of juist “onzichtbaar” als plafondpaneel. Met uitsparingen voor ramen en deuren of doorvoeren voor lampen, wandcontactdozen en andere zaken.

Eigenlijk is bij Incatro bijna alles mogelijk. Wij maken het zo dat het past bij uw situatie en persoonlijke wensen. We leveren 100% maatwerk.

Zijn akoestische panelen duur?

De kosten van akoestische oplossingen kunnen variëren, afhankelijk van het type en de omvang van de akoestische problemen, de grootte van de ruimte en het gewenste niveau van akoestische verbetering.

Een eenvoudige akoestische oplossing zoals het plaatsen van een akoestisch paneel kan relatief betaalbaar zijn en kan in sommige gevallen zelfs door u zelf worden geïnstalleerd. Indien speciaal op maat gemaakte oplossingen nodig zijn of als de akoestische problemen in een grote ruimte moeten worden opgelost, kunnen de kosten wat duurder uitvallen.

Laat u in ieder geval altijd adviseren door een akoestiek expert, zodat u nooit te veel betaald en altijd een echte oplossing krijgt voor uw akoestisch probleem.

Incatro Room Acoustics MVO duurzaamheid

Duurzaamheid akoestische producten

Sinds 2018 is Incatro in het bezit van een NEN-EN-ISO 14001 certificaat.

We vinden het belangrijk om onze CO2 footprint te minimaliseren en te investeren in duurzame processen en ontwikkelingen.

Zo zijn al onze akoestische panelen 100% recyclebaar. De kwaliteit en akoestische eigenschappen blijven te allen tijde behouden. De prints en stoffen zijn makkelijk vervangbaar. De panelen bevatten geen schadelijke stoffen.

Wilt u weten welk akoestische product de beste oplossing is voor uw akoestisch probleem? Dan maken we graag een advies op maat.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★