Hoe kan ik de kwaliteit van akoestische materialen vergelijken?

Akoestische informatie

De kwaliteit van akoestisch materiaal wordt bepaald door zijn absorptiewaarde. Die waarde geeft aan hoeveel van de geluidenergie per vierkante meter wordt geabsorbeerd. De meest ideale waarde is 1, wat overeenkomt met 100% absorptie. In de akoestiek heet dit ook wel een ‘open raam’. Alle geluid verdwijnt er door en komt niet meer terug. Soms vind je waarden groter dan 1. Natuurkundig kan dit natuurlijk niet, maar door per vierkante meter meer oppervlakte in een ruimte toe te voegen (denk aan pyramidevormen of panelen op een luchtspouw of met een sandwichconstructie) kunnen deze waarden voorkomen.

Er zijn verschillende eengetalwaarden die de absorptiewaarde aangeven: NRC, Alpha w, Alpha. De eenheid van de coëfficiënt is in Sabins.

Absorptiecurves kunnen er als volgt uit zien:

Groen: 2,5 cm dikte Geel: 5 cm dikte Blauw: 7,5 cm dikte.

Vergelijken1
Vergelijken2

Behalve de dikte is ook de dichtheid van het akoestiekpakket maatgevend. Deze wordt aangegeven in het aantal kg/m3.

D20 staat voor 20 kg/m3 en D40 voor 40 kg /m3

Nrc 095 incatro

De ARTpanel producten, 57 mm dik, worden voorzien van een 80 kg/m3 akoestische sandwich waarmee een van de hoogste waarden in deze klasse wordt behaald:

Wat is een NRC?
NRC staat voor Noise Reduction Coefficiënt conform de ASTM C 423. Het is een rekenkundig gemiddelde van de geluidsabsorptiewaarden bij 250, 500, 1000 en 2000 Hz, gemeten in terts (ook wel 1/3 octaafbanden genoemd).. Deze waarde is niet gewogen conform de gevoeligheid van het oor. Hij ligt tussen 0 en 1.

Wat is een Alpha w?
Alpha w staat voor een gewogen absorptiewaarde conform EN-ISO 11654. Het is een rekenkundig gemiddelde van de geluidsabsorptiewaarden bij 250, 500 en 1000 Hz gemeten in terts of 1/3 oktaafbanden. Deze waarde is gewogen conform de gevoeligheid van het oor aangegeven met de referentiecurve Alpha p.
Hij ligt tussen 0 en 1. Deze waarde wordt niet gebruikt voor akoestiekberekeningen.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★