Akoestische informatie

We horen door het proces van geluidsgolven die door de lucht of een ander medium worden verplaatst en vervolgens door ons oor worden opgevangen. Geluidsgolven worden geproduceerd door trillingen van objecten of door geluidsgeneratoren zoals luidsprekers of instrumenten.

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Incatro_Room_Acoustics_werking van het oor

De werking van ons oor

Wanneer deze geluidsgolven ons oor bereiken, worden ze opgevangen door het buitenoor en langs de gehoorgang geleid naar het trommelvlies.

Het trommelvlies trilt vervolgens in overeenstemming met de frequentie en amplitude van de geluidsgolven.

De trillingen van het trommelvlies worden vervolgens doorgegeven via drie kleine botjes in het middenoor, de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel, naar het binnenoor. In het binnenoor worden deze trillingen uiteindelijk omgezet in elektrische signalen die door de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd, waar ze worden geïnterpreteerd als geluid.

Incatro Room Acoustics frequentie geluid

Frequentie van geluid

De frequentie van geluid verwijst naar het aantal trillingen per seconde van een geluidsgolf en wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Dit betekent dat het aantal keer per seconde dat de geluidsgolf zich herhaalt, de frequentie bepaalt. Een geluid met een lage frequentie heeft minder trillingen per seconde en wordt als een lage toon ervaren, terwijl een geluid met een hoge frequentie meer trillingen per seconde heeft en als een hoge toon wordt ervaren.

Mensen kunnen geluiden horen met frequenties tussen ongeveer 20 Hz en 20.000 Hz, maar dit varieert afhankelijk van de leeftijd en het gehoorvermogen van een individu. Geluiden met frequenties onder de 20 Hz worden infrageluid genoemd, terwijl geluiden met frequenties boven de 20.000 Hz ultrasoon geluid worden genoemd.

De frequentie van geluid is belangrijk omdat het ons in staat stelt om verschillende tonen en geluiden te onderscheiden. Bovendien heeft het een belangrijke invloed op hoe we geluiden waarnemen en hoe we deze interpreteren.

Incatro Room Acoustics amplitude geluid

Amplitude van geluid

De amplitude van geluid verwijst naar de sterkte of intensiteit van de geluidsgolf. Het wordt gemeten als de drukvariatie van de geluidsgolf, en wordt uitgedrukt in decibels (dB).

Een hogere amplitude betekent dat de geluidsgolf meer energie bevat en dus luider klinkt. Een lagere amplitude betekent dat de geluidsgolf minder energie bevat en dus zachter klinkt. Bijvoorbeeld, als we praten, creëren we geluidsgolven met een amplitude die varieert tussen ongeveer 40 dB en 60 dB, terwijl bij een rockconcert de amplitude van de geluidsgolven kan oplopen tot wel 110 dB of hoger.

Het is belangrijk om te onthouden dat blootstelling aan hoge amplitude geluiden gedurende lange tijd kan leiden tot gehoorschade en zelfs permanent gehoorverlies.

Incatro Room Acoustics betekenis geluid

Kwaliteit van leven

In ons dagelijks leven gebruiken we geluid voor diverse dingen:

  1. Geluid zet ons aan tot actie;
  2. We gebruiken geluid om te communiceren met elkaar;
  3. Door middel van geluid kunnen we afstanden beter inschatten
  4. Aan de hand van het geluid dat zaken maken kunnen we ze ook herkennen
  5. Geluid wordt gebruikt als waarschuwingssignaal
  6. Geluid brengt ons plezier en genot

Geluid heeft een grote invloed op onze kwaliteit van leven.

Wanneer u last heeft van geluid doordat het te veel reflecteert en zorgt voor galm en echo in een ruimte, dan is het goed om te bekijken hoe u de akoestiek kunt verbeteren. Onze akoestiek experts adviseren u graag welke akoestische oplossing het best past in uw situatie.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★