Het nieuwe werken, kan dat ook in alle rust?

Akoestische informatie

Een grote open ruimte, flexibele werkplekken, zichtlijnen naar elkaar, één afdeling, korte communicatielijnen; het zijn zo van die kenmerken die horen bij ‘het nieuwe werken’.

Als je binnen twee meter van elkaar een gesprek voert aan de telefoon in een harde ruimte is de collega bijna even luid te horen als jezelf. Dat levert een flinke storing op. Vanwege de korte afstand tussen bron en (ongewilde) luisteraar is een korte galmtijd in een dergelijke opzet niet alleen voldoende om rustig te kunnen werken met behoud van de voordelen die het nieuwe werken bieden. Daarvoor moet geluid geblokkeerd worden.

Om dat te bewerkstelligen is een scherm nodig tussen de medewerkers. Een schermhoogte van 150 cm schiet zijn doel voorbij, we willen immers een zichtverbinding. Tussen de 110 en 130 cm bevindt zich een gebied dat we elkaar nog kunnen blijven zien en kan een werkbare oplossing worden gemaakt.

De minimale eis om geen last meer van elkaars gesprekken te hebben is een geluidsreductie van 10dB. Dat ervaren we als een ruime afstandsverdubbeling als we zonder akoestiek buiten zouden zijn. Het geluid is ruim twee keer zo zacht.

Een geluidsscherm zal daarvoor zowel geluid moeten absorberen, weerkaatsing zorgt immers weer voor een optelling in de ruimte (en overlast voor de medewerker achter je), als moeten blokkeren. Daarvoor is massa nodig. Enkel geluidsabsorberend materiaal blokkeert geen geluid.

Verder zal goed moeten worden gekeken naar reflectievlakken in de directe omgeving van de werkplekken van zijwanden en plafond. Deze directe omloopwegen voor geluid moeten ook worden voorzien van absorptie.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★