Wat is galm en akoestiek?

Deze film laat horen en zien wat galm en akoestiek eigenlijk is. Lopend door de tunnel naar buiten en weer de tunnel in, hoor je eerst alleen direct geluid, daarna ook de reflecties en galm. Zet vooral een hoofdtelefoon op om goed te kunnen luisteren naar de verschillende galm.

Buiten neemt de geluidsdruk af met 6dB per afstandsverdubbeling. Dat ervaar je als twee keer zo zacht.

Doordat geluid in een ruimte reflecteert en terugkeert naar de bronnen wordt deze vaak als lawaaiig ervaren. Tenminste, als de akoestiek niet past bij het gebruik van die ruimte… In een open kantoortuin schrijft de ISO 3382-3 norm voor dat de verzwakking per afstandsverdubbeling 5dB moet zijn. De galmtijd in deze ruimte mag nooit meer zijn dan 0,8s

Omdat de geluidsniveauverschillen tussen twee bellende collega’s minimaal 6-10dB moet zijn om geen last van elkaar te hebben en de gemiddelde afstand tussen de werkplekken gemiddeld maar 2 tot 4 meter bedraagt is het blokkeren en absorberen van geluid bij de bron noodzakelijk. Goede schermen bereiken dit al, zelfs al zijn deze maar 120cm hoog, zodat je er overheen kunt blijven kijken. Reflectievlakken van ramen en harde plafonds kunnen echter voor overspraak zorgen.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★