Wat is de invloed van akoestiek op mijn prestaties?

Akoestische informatie

Onze beide oren zijn geweldige instrumenten. De verwerkingseenheid erachter, onze hersenen zo mogelijk nóg indrukwekkender.

Onze oren zijn constant bezig met het verwerken van geluiden. Niet alleen het geluid zelf, maar ook de luidheid van het geluid, de klankkleur, de tijdinformatie, etc. Onze hersenen verwerken deze prikkels in concrete informatie. Waar komt het geluid vandaan, wat/wie is het? Hoe ver is het van mij vandaan? Wat moet ik ermee?

Daarnaast zijn we - tot op zekere hoogte - in staat om ongewenst geluid, stoorsignalen, achtergrondgeluid, een gesprek dat we niet willen volgen, of galm weg te filteren. Zo kunnen we ons concentreren op de taak die we op dit moment willen/moeten uitvoeren. Dat kost echter veel energie.

Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.

Invloed akoestiek op gezondheid en prestaties

Een akoestiek die niet optimaal is, vervormt het geluid dat we horen.
Zo vult galm de pauzes tussen de woorden waardoor de verstaanbaarheid minder wordt. Meerdere geluidsbronnen vullen een ruimte sneller waardoor het lawaaiig wordt, tot wel 10dB meer. Een te hoog achtergrondgeluidsniveau kan de boodschap maskeren. Als geluiden op afstand te weinig gedempt worden, kunnen andere gesprekken/geluiden te veel inbreken op de luisteraar.

Slechte akoestiek kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van mensen. Langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus kan leiden tot gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen), stress, vermoeidheid en slaapstoornissen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een verminderde concentratie en productiviteit op het werk, evenals tot verminderde prestaties in andere activiteiten, zoals studeren en sporten.

Daarnaast kan slechte akoestiek ook leiden tot communicatieproblemen en een verminderde spraakverstaanbaarheid, waardoor mensen harder moeten spreken om zich verstaanbaar te maken. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op stembandproblemen en keelklachten bij mensen die regelmatig in luidruchtige omgevingen werken.

In dit filmpje legt Julian Treasure waarom we meer moeten ontwerpen voor onze oren. Architecten en ontwerpers leggen vooral de nadruk op wat we kunnen zien, terwijl geluid ons sterk beïnvloedt. Door meer te ontwerpen met geluid, kunnen we onze gezondheid, sociaal gedrag en productiviteit verbeteren.

Incatro Room Acoustics invloed akoestiek prestaties

Voordelen van een rustige ruimte

Goede akoestiek kan daarentegen de gezondheid bevorderen door het creëren van een comfortabele, rustige en productieve omgeving. Het kan leiden tot minder stress en vermoeidheid, betere communicatie en verhoogde concentratie en productiviteit op het werk.

Een rustige ruimte levert dus een fittere, gezondere werknemer op die zich beter kan concentreren, minder snel geïrriteerd of gestrest raakt, en aan het einde van de dag nog energie over heeft voor een leuke avond.

Bestand 8

Akoestische panelen op maat

Elke ruimte is anders. Elke ruimte heeft daardoor ook zijn eigen akoestiek en daarmee akoestische problemen. Voordat u denkt in oplossingen, is het belangrijk om eerst te bekijken wat de problemen zijn. Afhankelijk daarvan kiest u de beste akoestische oplossing of combinatie ervan.

Akoestische panelen zijn er in vele soorten en maten. Aan de muur of aan het plafond, of staand op de grond. Aanbieders zijn er ook genoeg. Maar hoe kiest u nu de juiste oplossing voor uw probleem?

Kijk hier hoe u het beste de kwaliteit van akoestische panelen kunt vergelijken of laat u adviseren door een akoestiek adviseur.

Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.

Feedback Company
9.1
★★★★★ ★★★★★