Binnenkijken bij… De Engelbewaarder

Vanuit het multifunctioneel centrum De Engelbewaarder in Baarlo kwam het verzoek om de storende akoestiek in de ontmoetingsruimte eens te analyseren. Tijdens mijn bezoek werd ik verrast door de prachtige architectuur van deze unieke ruimte. Een schitterend vormgegeven plafond en dakconstructie, opgebouwd uit 44 betonnen schaaldelen in een tweezijdig concave vorm.

Een ruimte akoestisch verbeteren zonder afbreuk te doen aan het karakter

Akoestiek in een ruimte verbeteren, gaat in de regel altijd gepaard met het aanbrengen van extra materiaal. Iets wat meestal niet gewenst is omdat de ruimte al af is.

De ruimte van De Engelbewaarder vormde dan ook een grote uitdaging. Hoe behouden we het karakteristieke design als we de nodige absorberende vierkante meters toevoegen?

Incatro Soundleaves

Het akoestische probleem van De Engelbewaarder

De Engelbewaarder is van oudsher een schoolgebouw en is recentelijk gerenoveerd tot een MFC voor de lokale gemeenschap. De ontmoetingsruimte werd gebruikt als sociaal trefpunt. De gemeten gemiddelde nagalmtijd was 1,2 seconden. De storende reflecties door het concave plafond waren erg vervelend.

Er waren geen mogelijkheden om vrijstaande objecten toe te voegen, aan de wanden was geen ruimte en de vloer bestond uit mooie en praktische natuursteen. Het plafond was daarom de enige en meeste effectieve plaats om absorptie te plaatsen.

Gebaseerd op onze ervaringen met ARTbaffels (dubbelzijdige A-absorbers met een geluidstopper) én onze nieuwe Soundleaves Air serie, ontwierpen wij een op maat gemaakte versie voor deze unieke situatie. Een ontwerp dat recht doet aan de architectuur van de ruimte. Het resultaat mag u zelf op de foto’s beoordelen.

Soundleaves

Een belangrijk design detail van de Soundleaves is de optische vernauwing van de totale dikte. Het groene monster rechts is 10 centimeter en was het originele ruwe design. De witte vorm links is de definitieve versie van het Soundleaves design en is circa 12 centimeter dik. De naad is bovendien extra geaccentueerd om het ontwerp zijn unieke look te geven. Beide zijden zijn een klasse A absorber, gescheiden door een 1,8 centimeter dikke geluidblokker.

Het eindresultaat met Soundleaves

Het eindresultaat van 11 stuks Soundleaves Air 2 is een daling van de nagalmtijd naar 0,7 seconden (de norm) waarbij ook de hinderlijke reflecties door het concave plafond zijn verdwenen.

Een akoestisch geslaagde exercitie met behoud van het unieke karakter van de ruimte.

Wij houden van uitdagingen!

Incatro Soundleaves

Deel dit bericht

Reageer zelf

* Verplicht veld